Examensvakten - nu i digital form

2009-02-18 13:01  

En digital examensvakt gör att studenterna kan ta med sig sina egna bärbara datorer till tentorna. Alla försök till fusk varnar examensvakten för, och den rapporterar både under och efter tentan.

Norge är först ut med att använda övervakningssystemet, som baseras på 3amis Monitoring and Audit System, MAS. Övervaknings- och revisionsverktyget har utvecklats av brittiska säkerhetsspecialister.

– Eleverna har tillgång till alla normala pc-verktyg och dokument och 3ami MAS ser till att de följer gällande regler för restriktioner inför varje enskilt prov, säger Bjørg Helland, projektledare för digital kompetens i kommunen Nord-Trøndelag, i ett pressmeddelande. I Nord-Trøndelag använder 6 000 elever på 11 skolor systemet och fler norska kommuner väntas följa efter.

Programvaran är ursprungligen framtagen för att företag ska kunna övervaka sina anställdas aktiviteter, och har väckt debatt i Storbritannien.

Elisabeth Vene

Mer om: MAS Studenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt