EU vill inskränka byte av internetleverantör

2014-11-07 15:05  
Günther Oettinger

EUs nya kommissionär för digital ekonomi, Günther Oettinger, vill inskränka kundens rätt att byta internetleverantör för att främja satsningen på bredbandsutbyggnad.

I en intervju i Stuttgarter Zeitung på fredagen säger Günther Oettinger att det är viktigt att teleoperatörerna investerar i nätutbyggnad. För att säkerställa lönsamheten i dessa investeringar kan det bli nödvändigt att säga nej till möjligheten för kunderna att byta leverantörer.

Han poängterar att en sådan åtgärd inte ska vara för evigt, men att det kan bli nödvändigt under några år så att operatörerna vågar planera för investeringarna.

En del av EUs investeringspaket på 300 miljarder euro vill Oettinger ska gå till utbyggnaden av bredbandsnäten.

- Vi vill bidra till utbyggnaden av den digitala infrastrukturen, säger Oettinger, som också kan tänka sig att stödja digitala forskningprojekt.

I den nya EU-kommissionen som tillsattes i höstas fick Günther Oettinger rollen som kommissionär för unionens digitala ekonomi, och Andrus Ansip rollen som kommissionär för den digitala marknaden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt