EU-nej till inbyggda säkerhetshål i teknikprylar

2016-03-30 13:32  
Udo Helmbrecht, chef för Enisa. Foto: Enisa

Teknikbolag ska inte tvingas skapa säkerhetshål i sina produkter i övervakningssyfte. Det menar chefen för EU:s it-säkerhetsbyrå Enisa.

Efter terrordåden i Paris och Bryssel diskuterar politiker i olika EU-länder nu lagstiftning som kan tvinga tillverkare av exempelvis mobiler, datorer eller läsplattor att installera bakdörrar så att brottsbekämpande myndigheter lätt kan komma åt låst eller krypterad information. Men de nya lagförslagen tillbakavisas av Udo Helmbrecht, direktör för Enisa, som bevakar nät och informationssäkerhetsfrågor i EU.

– Vad vi nu ser är en typisk reaktion när något händer, människor reagerar och sedan gör de det ibland i deras egna syften, säger han till nyhetsbyrån Euractiv.

Udo Helmbrecht anser att sådan ny lagstiftning om bakdörrar inte behövs i EU.

– Min känsla är att man i många av de här fallen inte kan bevisa att nya säkerhetsåtgärder verkligen skulle ha förhindrat nya terroristdåd eller brottsliga gärningar, säger han.

Han påpekar också att det kan bli svårt att hindra terrorister eller kriminella från att själva utnyttja de förinstallerade säkerhetshålen. Det vill säga i brottsligt syfte.

– Om du har en potentiell bakdörr i en krypterad tillämpning, är frågan hur du kan hindra terrorister eller kriminella från att inte attackera eller använda den? undrar han.

Även EU-kommissionens vice-ordförande Andrus Ansip är starkt tveksam till fasta bakdörrar, enligt Euractiv.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt