"Ett partnerskap för överlevnad"

2015-11-11 14:44  
John Chambers, ordförande i Cisco. Foto: Jörgen Appelgren

Ciscos ordförande John Chambers är initiativtagare till den genomgripande alliansen med Ericsson. Partnerskapet är en förutsättning för att överleva de stora förändringarna på marknaden. Det uppger John Chambers, i en intervju med Ny Teknik.

John Chambers, en av de stora legendarerna i it-branschen, hinkar Coca Cola för att hålla sig vaken. Han har nyss kommit till Stockholm från Silicon Valley för att fira det nya samarbetet med Ericsson.

I somras lämnade John Chambers vd-posten för Cisco efter 20 år, men kvarstår som arbetande ordförande. Inte många i den snabbrörliga it-branschen har stått pall så länge.

-Jag drivs fortfarande av viljan att förändra världen. Och nu fungerar jag lite som en morfar som får ge godis till barnbarnen och bara göra det som är roligt.

Samarbetet med Ericsson är godis för John Chambers. Det var han som tog initiativet och ringde upp Hans Vestberg i oktober förra året.

Ericssonchefen blev tagen på sängen, men avfärdade inte inviten rakt av, utan minns att han svarade något i stil med "okej, kanske det". Fast just då hade Vestberg inte en tanke på att han redan ett år senare skulle stå på scen med John Chamber och prata om sin allians.

Den tanken hade dock John Chambers, som redan ett år innan samtalet till Vestberg hade börjat fundera på vilken handfull bolag som Cisco borde inleda ett djupare samarbete med för att överleva omstruktureringen av it-branschen, som Chambers beskriver som "brutal".

-För två år sedan sa jag att bara två, tre av dagens sex stora it-bolag skulle bli relevant för sina kunder på fem, tio års sikt. Och det tror jag fortfarande. Titta bara på IBM:s senaste 14 kvartal.

Redan då, för två år sedan, tänkte Chambers på Ericsson som partner.

-Därför att våra kunder vill ha mer mobila tjänster och vill bli servade över hela världen. Och Ericsson är etta på mobilmarknaden med en stor global serviceorganisation. För oss fanns ingen annan än Ericsson. Det var vårt första och enda val.

Varför ringde han då inte Vestberg redan för 2 år sedan?

-Marknaden var inte redo då, och själva vi var mitt inne i en omstrukturering.

Diskussionerna med Ericsson har alltså pågått under 13 månader innan den slutfördes "väldigt nyligen" hemma i John Chambers bostad.

Under det gemensamma framträdandet på Ericssons kapitalmarknadsdag i tisdags försökte både Chambers och Vestberg ge sken av att 13 månaders överläggningar inte är lång tid.

-Det är inte länge för en så komplicerad allians. Det tog också 10 månader att skapa vår allians med Apple, sa Chambers och fortsatte.

-Vi kan avsluta ett köp av ett bolag på fyra dagar. Men den här alliansen är inget som två vd:ar fattar beslut om på egen hand. Det här kräver samordning med flera beslutsfattare.

Men senare, under intervjun med Ny Teknik, medger Chambers att det tagit längre tid än han räknat med.

-Antagligen för att det har tagit tid för det hundratal personer, varav många ingenjörer, att lära känna varandras arbete. Det har handlat om 5000 mötestimmar.

Varken Ericsson eller Cisco var intresserade av att slå sig samman. Den frågan var aldrig ens uppe för diskussion, försäkrar båda bolagen.

-Nämn en sammanslagning som fungerat, uppmanar Chambers retorisk utan att själv nämna de problemfyllda sammanslagningarna mellan Nokia och Siemens eller Alcatel och Lucent. Hans Vestberg hummar instämmande.

John Chambers anser att den typ av allians som Cisco bildar med Ericsson, och tidigare i år med Apple, är något helt nytt.

-Ingen har tidigare gjort på detta sätt, säger han och försöker förklara det unika:

-Det handlar om två stora företag som genomför ett genomgripande samarbete utan att gå samman. Däremot delar företagen vision, strategi och företagskultur samt anser sig ha ungefär lika mycket att vinna på samarbetet.

Båda företagen uppskattar att samarbetet kommer att leda till en ökad omsättning på 1 miljard dollar vardera år 2018. Och det är inte bara en siffra gripen ur luften, påpekar Hans Vestberg. Siffran har räknats fram utifrån framtida försäljning av specifika produkter och tjänster.

Det största hotet mot samarbetet är att beslut dras i långbänk, verkställigheten, enligt John Chambers. Ericsson har erfarenhet av den typen av problem inom samriskföretaget med Sony.

Men det ska inte ske denna gång.

-Eftersom jag och Chuck Robbins (Ciscos vd, reds anm) ska träffas varje kvartal och gå igenom verksamheten, argumenterar Hans Vestberg.

John Chambers säger sig inte heller vara orolig för några långbänkar.

-Hittills har samarbetet gått snabbt. Och snabbhet är ett av de tre nyckelord vi enats om som ska tas hänsyn till i varje enskilt beslut. De andra två är tillväxt och innovation. Och snabbhet är en del av vårt DNA på Cisco.

John Chambers upprepar flera gånger hur lika de två bolagen är. Han kan bara komma på en skillnad.

-Ja, det skulle kanske vara att vi är lite snabbare, säger han.

En avgörande fråga för varje samarbete är vilket av bolagen som har sista ordet, när åsikterna går isär.

Men det är inget problem, menar Vestberg. För samarbetsprojekten är redan definierade, med ett av bolagen som huvudansvarig. I projekt där Ericsson kan mer, bestämmer svenskarna. Och vice versa. Styrkan i det här samarbetet är att båda bolagen fortsätter att utveckla sig som ledande i sin nisch, och använder sin partner i andra, enligt Ericssonchefen.

Men avsikten är också att Ericsson och Cisco på sikt ska utveckla nya produkter tillsammans. Frågan är om det då blir med en eller två logotyper?

-Så långt har vi inte kommit ännu. Det får marknaden avgöra, säger John Chambers.

"Det får marknaden avgöra" är ett av hans standardsvar.

Cisco konkurrerar i dag med Ericsson inom segmentet små basstationer. Om Cisco kommer att fortsätta med den utvecklingen är inte klart.

-Vi har löst de svåra problemen på listan för att snabbt få till ett partnerskap. Det du frågar om kanske ligger som punkt nummer 24. Det tar vi senare. Det får marknaden avgöra. säger Chambers.

På frågan om vilken som är Ciscos tuffaste konkurrent svarar först John Chambers "Förändringen på marknaden", och tänker då sannolikt på interna risker, som att inte tillräckligt snabbt anpassa sig efter nya krav.

På den mer direkta frågan om vem som är tuffast konkurrent - Huawei eller Nokia med Alcatel-Lucent - svarar han utan att tveka:

-Huawei, eftersom de agerar väsentligt snabbare. De har kopierat vårt sätt att jobba, säger John Chambers, huvudarkitekten bakom det nya samarbetet med Ericsson.

Mer om: Cisco Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt