Estland till val på internet

2007-03-01 10:20  

Glöm färgglada lappar, vingliga bås och ommöblerade skolor.<br></br>Nu går Estland till val. På internet.<br></br>- Men vinsterna med elektroniska val är få. Däremot är problemen ganska stora, säger Åke Grönlund, professor i informatik vid Örebro universitet.

På söndag går Estland till val. Då har 800000 personer, närmare 80 procent av de röstberättigade, haft möjlighet att förhandsrösta via nätet.

Men att rösta elektroniskt är omstritt. Ur ett tekniskt perspektiv finns det två olika system som blir inblandade. Det ena är det elektroniska id-system som krävs. Det andra är systemet som ska räkna rösterna. Och de har tidigare ansetts vara osäkra.

- De systemen brukar vara svåra att både inspektera och kontrollera, säger Åke Grönlund.

Han nämner som exempel ett elektroniskt kårval i Umeå. Det amerikanska företag som stod bakom rösträkningssystemet ville inte släppa in kontrollanterna för inspektion.

- Det är ju inte acceptabelt i ett parlamentsval. Det är väldigt viktigt att det går att inspektera valet i efterhand. Samtidigt måste rösterna vara avidentifierade. Det är komplicerat men det går. Det finns säkra system, säger Åke Grönlund.

Tidigare har stora val genomförts med hjälp av så kallade röstningsmaskiner i vallokaler i exempelvis USA, Indien och Storbritannien. Men nu blir Estland först i världen att genomföra parlamentsval via internet från hemmet. För att rösta behövs en dator och en elektronisk kortläsare. Dessutom krävs ett elektroniskt id-kort. Något som de flesta ester har.

Men röstning via internet är ändå kritiserat. Många menar att det finns en risk att valet inte tas på allvar då det bara är ett musklick bort.

- Det finns en stor risk att det blir oseriöst och att man sitter hemma och feströstar, säger Åke Grönlund.

Dessutom anser kritikerna att den så kallade valhemligheten inte kan garanteras. Eftersom valet inte sker på offentlig plats finns risk för att väljare utsätts för påtryckningar att rösta på ett visst parti. Internetval ökar också risken för röstköp.

I Estland gör man ett försök att komma runt problemen genom att alla kan rösta flera gånger. Och det är den senaste rösten som räknas. Väljarna kan också gå till vallokalerna och rösta traditionellt även om de redan har röstat via internet.

De fördelar som brukar nämnas med elektronisk röstning är en ökad snabbhet i rösträkningen. Och att det blir billigare. Men i Sverige finns inga konkreta planer på att införa internetröstning. Något som snabbt kan ändras.

- Jag tror att vi går mot elektronisk röstning här också. De yngre är vana vid att gå på banken, handla och göra allt annat på nätet. Så det blir nog så att valet kommer att ske på internet också, säger Åke Grönlund.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt