Ericssons mobilhjälte är död

2014-05-28 14:35  
Åke Lundqvist Foto: Ericsson

Åke Lundqvist, en av mobilvärldens pionjärer är död. Han var mannen bakom Ericssons framgångsrika satsning på mobiltelfoni.

Ericssons Åke Lundqvist och Televerkets Östen Mäkitalo är två svenska legender i mobiltelefonins världshistoria. Nu är också Åke Lundqvist borta.

Det var Åke Lundqvist som fick Ericsson att satsat på mobiltelefoni.

Han övertygade ledningen att sälja AXE-växeln till det nordiska nmt-systemet.

Det var också han som bestämde att Ericsson skulle gå in i USA med lösningen. Utan framgången i USA hade Ericsson aldrig blivit störst i världen på mobila system. Det har Ericsson tidigare forskningschef Jan Uddenfeldt tidigare vittnat om.

Åke Lundqvist var också initiativtagare till Ericssons satsning på mobiltelefoner.

Han tillhörde telefonbolagets "cowboys" på åttiotalet, bland annat om chef för ERA, Ericsson Radio System. Hans radioingenjörer satt i Kista, medan "de riktiga ingenjörerna" som utvecklade Axe-växeln jobbade på Telefonplan. Och måttot i Kista lär ha varit: ”Ta reda på vad de gör på Telefonplan – och gör sedan tvärtom.”

Det visade sig vara en framgångsrik uppmaning.

 

 

Mer om: Mobiltelefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt