Ericssons ai-patent räddar Sveriges anseende

2018-04-30 13:29  
Foto: Pontus Lundah l / TT

Vad gäller svenska ai-patent ”dominerar Ericsson kraftigt”. Det framgår i en rapport regeringen i dag fått på sitt bord.

Sveriges utvecklingskapacitet inom ai framstår som ”vare sig svag eller anmärkningsvärt stark”. Det framgår i rapporten ”Artificiell intelligens i svenskt näringsliv och samhälle – analys av utveckling och potential”, som Vinnova gjort på uppdrag av regeringen.

Vinnova har studerat data över patentansökningar i USA, Europa och Japan. Föga förvånande är det bolag som Samsung, IBM, Google och Microsoft som dominerar.

Så här skriver Vinnova i sin rapport: ”Sverige ligger på 13:e plats internationellt inom ai-patentering och knappt 1 procent av alla världens ai-patent under senare år har innehållit uppfinnare från Sverige. I en närmare jämförelse med fem andra mindre länder ligger Sveriges ai-patentering, per capita, något före Kanada, jämsides med Schweiz och Danmark, något efter Finland och väsentligt efter Israel. I Sverige, liksom i de övriga fem länderna ovan, har antalet ai-patenterade företag ökat betydligt under de senaste åren.”

Ericsson dominerar

Men även om ai-företagen blivit fler är det telekombolaget Ericsson som snyggar till Sveriges siffror i statistiken. ”Ericsson dominerar dock kraftigt den svenska AI-patenteringen med datornätverk och drift av mobilkommunikationsnät som särskilda styrkeområden, vilket också medfört att dessa områden framstår som styrkeområden för Sverige, en position som dessutom har stärkts.”

Dock bör man komma ihåg att Huawei, Ericssons främsta konkurrent, spenderade nästan 14 miljarder dollar på forskning och utveckling under 2017. Det ska jämföras med Ericssons 4,5 miljarder dollar under samma tidsperiod. Och Huawei – liksom många andra kinesiska teknikbolag – satsar enorma summor på att utveckla artificiell intelligens.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt