Ericsson: Vår senaste teknik är ett genombrott

2013-09-26 10:55  
Med diametern 9 cm är den något större än en puck och ger bättre mobiltäckning inomhus. Foto: Ericsson

Ericsson presenterar ”Radio Dot”, en liten antennenhet som ska ge bättre radiotäckning inomhus. Upp till 96 små 300-grammare kan kopplas till samma basstation via vanliga Ethernetkablar.

Enligt företaget sänker tekniken kostnaden för operatörer som vill bygga ut radiotäckningen inomhus till samma prestanda som i det vanliga mobilnätet. Allt för att användare av smarta telefoner och surfplattor ska kunna både prata och använda datatjänster i exempelvis shoppinggallerior, varuhus, kontor och arenor. I ett pressmeddlande kallar företaget tekniken för ett genombrott.

- I Sverige är täckningen ofta bra inomhus, men i många andra länder finns det ett otroligt behov att bygga ut, säger Sebastian Tolstoy som är vice vd inom radiodelen på Ericsson Networks.

Den puckliknande lilla radioenheten heter ”Radio Dot” och väger 300 gram. Det är en aktiv antennenhet som ansluts till basstationen via Ethernetkablar.

- En av de unika sakerna är att både ström och radiosignal går i vanliga Ethernetkablar, säger Sebastian Tolstoy.

Han berättar att operatören därmed slipper kostnaden för att dra specialkablar i byggnaden.

Varje puck har en uteffekt på två gånger 100 milliwatt, bandspektrumet är 40 MHz och överföringskapaciteten 150 megabit per sekund. Upp till 96 puckar kan kopplas till samma basstation, och tekniken stöder både 3G och LTE.

Utvecklingen har tagit cirka två år, ett arbete som i huvudsak gjorts i Kista. Tekniken skyddas av 14 patent.

Först i slutet av nästa år ska den nya radiocellen finnas på marknaden. Innan dess ska några utvalda kunder testa tekniken, däribland amerikanska AT&T.

Ericssons större konkurrenter satsar också på att förbättra inomhustäckningen. Under mobilkonferensen i Barcelona i februari visade Huawei upp sin lösning för inomhustäckning, en produkt som kallas Lampsite. Även amerikanska Cisco har sagt att företaget planerar att visa upp små celler i början av 2014.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt