Ericsson: Ökade patentintäkter, lägre FoU-kostnader

2016-01-27 07:41 Helen Ahlbom  
Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: TT

Ericssons rörelseresultat bättre än väntat, tack vare ökade patentintäkter och en lägre FoU-satsning.

I dag på morgonen presenterade Ericsson sitt resultat för det fjärde kvartalet förra året och därmed också för helåret 2015.

– Vi hade en bra avslutning på året, bland annat tack vare avtalet med Apple, säger bolagets vd Hans Vestberg i en intervju med Radions P1.

På frågan om vilka problemen varit, svarade Vestberg ”valutaoron”.

– Devalveringen i många länder har gjort det svårare för de operatörerna att investera i infrastruktur. Ryska rubeln har gått ner med 50 procent.

Försäljningen under fjärde kvartalet blev knappt en miljard kronor lägre än analytikerna räknade med, enligt SME Direkt. 73,6 miljarder kronor mot förväntade 74,3 miljarder.

Läs mer: Företagen som sökte flest svenska patent

Men rörelseresultatet var 300 miljoner kronor högre än marknaden räknat med. 11 miljarder kronor mot förväntade 10,7 miljarder. Och betydligt högre än resultatet för fjärde kvartalet 2014, som den gången stannade på 6,3 miljarder kronor.

En viktig förklaring till det förbättrade resultatet är högre licensintäkter, främst från Apple, men också företagets minskade satsning på FoU.

För helåret 2015 fick Ericsson in 14,4 miljarder kronor på licens och patent på sin forskning. Det var till och med högre än bolaget själv räknat med.

Förra årets kraftiga neddragningar påverkade satsningen på forskning och utveckling, som minskade med 1,5 miljard kronor 2015. Från 36,3 miljarder kronor 2014 till 34,8 miljarder kronor.

Vad neddragningen i FoU betyder för framtida patentintäkter kommenterar inte bolaget i rapporten.

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt