Ericsson kastar ut Huawei och ZTE från Ice.net

2010-02-16 14:43  
Per Borgklint, Ice.net och Mikael Bäckström, Ericsson. Foto: Micael Engström

(NY VERSION) Ericsson byter ut all utrustning i mobiloperatören Ice.nets nät i Sverige, Norge och Danmark och ersätter kinesiska Huawei och ZTE.

Det förklarade Ice.nets vd Per Borgklint på en presskonferens på tisdagen i samband med att Ice.nets stororder till Ericsson offentliggjordes.

- Vi har för närvarande Huawei i Sverige och Danmark och ZTE i Norge. Den utrustning de levererat byts ut helt och hållet, sade Per Borgklint.

Det handlar enligt nyhetsbyrån Direkt om cirka 1000 basstationer där Ericsson går in med sin Cdma-utrustning och kastar ut konkurrenternas.

Utbytet av utrustningen i Ice.nets mobilnät i Sverige, Norge och Danmark ska vara färdigt vid halvårsskiftet.

Läs mer om affären här.

Glesbygs-3g
Ice.nets nordiska mobilnät kallas i folkmun för glesbygds-3g.

Man har kombinerat den ”amerikanska” 3g-tekniken cdma2000 evdo med de gamla NMT-frekvenserna på 450 MHz-bandet, med väldigt god räckvidd för varje basstation.

Det gör att glesbygden kan få fullgod 3g-hastighet i mobilen med färre master att bygga för operatören.

Bytet till Ericsson som leverantör sammanfaller med att tekniken i nätet uppgraderas till högre hastigheter av turbo-3g, från en version av cdma2000 evdo som kallas Rev A till en som kallas Rev B.

Mot slutet av 2010 är Ice.nets mål att nätet därigenom ska kunna leverera teoretiska topphastigheter på 14,7 megabit per sekund, eller omkring 10 megabit per sekund hus kunderna, berättade Per Borgklint på presskonferensen, som han höll tillsammans med Ericssons Mikael Bäckström, asvarig för Ericssons nordiska marknad.

Konkurs på vägen
De första försöken att koppla in digital cdma-teknik 450 MHz-bandet gjordes i början av 2000 talet av entreprenörerna Pål Krüger och Tom Bryant-Meisner i företaget A Brand New World.

Då var amerikanska Lucent den enda leverantören. Det första försöket rann ut i sanden när Pål Krüger avled i en tragisk båtolycka samma helg som nätet skulle visa vad det gick för i april 2000.

Ett nytt försök gjordes några år senare av företaget Nordisk Mobiltelefon NMT, som senare bytte namn till Ice.net. Licensen delades utvid en auktion 2005.

Företaget gick i konkurs i februari 2009 men kunde sedan fortsätta med den amerikanska industrikoncernen Access Industries som ny ägare.

Ericsson jobbat på det i sex år
Ericsson lanserade sin teknik för digitalisering av NMT-nätet för exakt sex år sedan, i februari 2004.

Då avslöjade Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg nyheten på en pr-resa i Ryssland, som är en av de intressantaste marknaderna för den nya tekniken.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt