Enda inkubatorn i ett arabiskt område i Israel

2014-10-27 07:15  

TEL AVIV. Genom fönstret hörs böneutropen och vi bjuds på falafel till lunch för första gången sedan vi kom till Israel. Det märks att vi är i Nasaret, på besök hos NGT, den enda av Israels närmare 30 inkubatorer som etablerats i ett arabiskt område.

BLOGG.

 

Israeliska statens omtalade satsning på inkubatorprogram startade redan på nittiotalet. Men så sent som år 2000 hade de inte tagit in ett enda innovationsföretag med en arabisk grundare. Det trots att 20 procent av Israels befolkning är araber.

NGT, Next Generation Technology, grundades 2002 som en privat inkubator med arabiska och judiska investerare. NGT var redan från början också en del av Israels statliga inkubatorprogram.

Avsikten var att ”dra nytta av den stora outnyttjade potentialen i det arabiska samhållet”, som det står på hemsidan.

Här är mer spartanskt än inne på andra inkubatorer vi sett. Runt om kring lokalerna finns varken trendiga caféer med ungdomar knattrandes på bärbara datorer eller skyskrapor i glas och metall.

NGT har sedan starten utvärderat över 1200 projekt, varav 400 med arabiska entreprenörer. De 27 bolag som startats inom NGT har tagit in 40 miljoner dollar i efterföljande investeringar.

Det första företaget som startades var Enzymotec, som bland annat utvecklat näringslösningar till för tidigt födda barn. Bolaget är noterat på Nasdaq. Grundaren har gått vidare och startat andra företag.

”Företaget blev en stor framgång, och det var ju tur för oss. Många innovationsföretag misslyckas ju”, berättar Tamar Kedar Harris, ansvarig för investerarrelationer och operativ chef för verksamheten.

”Många araber kommer hit med bra idéer, men saknar erfarenhet och det kontaktnät som krävs för att utveckla produkten och skaffa mer kapital. Det hjälper vi till med”, fortsätter hon.

Tamar Kedar Harris, själv född utanför Tel Aviv med judiska föräldrar, är upprörd över hur regeringen har behandlat araberna i Israel.

”Numera finns några försök, men det krävs ett äkta engagemang, och det ser jag inte ännu. De arabiska israelerna fortsätter att diskriminerats”, säger hon och fortsätter.

”I somras under kriget uppmanade exempelvis vår utrikesminister oss att ”inte köpa från araber, eftersom de är förrädare”. Så ni ser, det är mycket som måste förändras i Israel, suckar Tamar Kedar Harris. 

Hoda Khalilia, är palestinier född i Israel, och jurist med ansvar för NGT:s företagsportfölj. Hon hjälper också företagen med kontrakt- och licensavtal. Hennes recept för att få fler araber att starta innovationsföretag är bland annat bättre arabiska skolor.

“Vi behöver bättre undervisning i hebreiska för att komma in samhället. Det har också blivit väldigt dyrt att leva i Israel, och det gör risktagandet mindre lockande. Så en större del av statsbudgeten borde gå till sociala åtaganden, och en mindre del än idag till försvaret”, menar hon.   

Tamar Kedar Harris instämmer. ”En tusendel av försvarsbudgeten till annat skulle kunna göra stor skillnad”.

För tillfället finns det 8-10 företag på plats i NGT:s lokaler. I många av projekten deltar både judar och araber. 

”Men det har bara blivit så, det är inget krav från vår sida”, säger Tamar Kedar Harris.

Under rundvandringen i lokalerna träffar vi Eihab Kabha, som studerat på Harvard Medical School i tre år. Han jobbar med en produkt som använder guldnanopartiklar för medicinsk behandling. Mer vill han inte avslöja. Bolaget heter Metallo Therapy.

För 14 år sedan fanns alltså inga arabiska entreprenörer i Israel. Numera finns ”över 100”, enligt  Tamar Kedar Harris.

”Det beror förstås inte bara på arbetet här på NGT. Men vi har säkert en del i det. Och förebilder är viktigt. Nu kan ungdomarna här i arabiska områden också börja drömma om att bli entreprenör”, säger hon.

Innan vi går betonar Tamar Kedar Harris att hon älskar sitt land.

”Jag kanske har låtit väldigt kritisk. Men det är för att jag vill att mina barn ska kunna bo kvar här. Och jag gillar verkligen inte den politik som bedrivs i Israel. Vi kan bara utveckla landet om vi inte fortsätter att diskriminera araberna”.Detta är ett av flera korta inlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.


Länkar till tidigare bloggar:

Blogg 1: Landet med 4000 uppstartsbolag.

Blogg 2: Här görs texten om till video- automatiskt.

Blogg 3: Klarnas coola bas i Tel Aviv.

Blogg 4: Varför lyckas Israel där Sverige misslyckas?


Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Mer om: Israel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt