En kommersiell idealist

2002-05-14 23:00  
PROFILEN Mobila datorer som ansluts trådlöst till internet är bland det hetaste som finns just nu i IT-världen. Men de kommersiella operatörerna utmanas av privatpersoner som erbjuder gratis uppkoppling.

De är i Sverige samlade i nätverket Elektrosmog som leds av internetveteranen Lars Aronsson.

När internet var en nymodighet för allmänheten i mitten av 1990-talet fanns en svensk webbtjänst som blinkade tydligare än andra stjärnor i cyberrymden. Det var Projekt Runeberg. Här fanns kompletta verk från den klassiska nordiska litteraturen att läsa direkt på den egna internetkopplade datorskärmen.

Bakom Runeberg stod en "Lars Aronsson". Framför mig såg jag då en äldre herre försedd med fluga, djupt försjunken i någon gammal bok i ett dammigt bibliotek och som av någon märklig anledning upptäckt internet.

Ack, vad jag bedrog mig. När Lars Aronsson 1992 drog igång sin litteratursajt var han en blott 25-årig teknolog vid Linköpings tekniska högskola, utan något djupare litteraturintresse.

Idag har han hunnit bli en 36-årig datakonsult och skrattar gott när jag avslöjar min tidigare fördom.

- Projekt Runeberg var egentligen ett resultat av att jag efter havererade civilingenjörsstudier ville formulera en vision om något nyttigt som var baserat på internet.

Att internet var framtiden förstod han tidigt och var med i det gäng i datorföreningen Lysator som skapade Sveriges första webbplats i februari 1993.

Framför sig på vardagsrumsbordet har Lars Aronsson en bärbar dator som han snabbt kopplar upp mot Runebergs hemsida och visar senaste storsatsningen: den kompletta 1800-talsutgåvan av Nordisk Familjebok. Men datorn är inte ansluten till internet via någon kabel.

I lägenheten finns istället ett trådlöst nätverk. Ovanpå ett högt skåp i hallen står en grå låda som är en kombinerad sändare och mottagare, ansluten till ett adsl-uttag nere vid golvet.

Vem som helst i huset, till och med de som stannar till ute på gatan, kan ansluta sin dator till det trådlösa nätet.

När Lars Aronsson förklarar varför han låter andra helt okända personer utnyttja hans internetabonnemang målar han upp en vision där företeelser som "allemansrätt", "ständig tillgång till vetande", "e-post 24 timmar per dygn", och "fri information" är honnörsbegrepp.

- Kopplingen till internet bör vara en gemensam nyttighet ungefär som sopnedkast och centralantenn för teve.

För att kanalisera sin vision har Lars Aronsson dragit igång nätverket Elektrosmog. Ett diskussionsforum med en e-postlista med några hundra likasinnade som också bygger trådlösa nät.

Idag lär det finnas tusentals personer som har sådana här nät i sina bostäder.

Både Projekt Runeberg och Elektrosmog är satsningar där Lars Aronsson "donerat" tusentals arbetstimmar till det allmännas bästa. Dessutom har han ett nytt projekt som också slukar gratistid, den internetbaserade "uppslagsboken" Susning.nu där besökarna själva direkt kan skriva in nya artiklar och ändra i gamla.

Man anar alltså en sann idealist och altruist bakom allt detta arbete.

Men människor som känt Lars Aronsson från barndom och studietid tycker inte att "idealism" är något direkt framträdande personlighetsdrag.

Det handlar mer om ett pragmatiskt synsätt där erfarenheter från att bygga gratistjänster på internet ger kunskap som kan omsättas yrkesmässigt.

Bland annat har han varit systemutvecklare för Telia Mobilsvar och systemarkitekt för webbpostsystemet Spray Mail med över en halv miljon användare.

- Och jag behärskar redan nu nästa teknikskifte, säger Lars Aronsson och formulerar kanske med det sin affärsidé.

När ett nytt slags internettjänst börjar efterfrågas vet han alltså förmodligen redan hur den fungerar. Och det är lärandet om det nya han satsat på, alltifrån Projekt Runeberg till Elektrosmog och Susning.nu. Att ligga i framkanten av internetutvecklingen och skaffa egen praktisk erfarenhet och kunskap om sådant som kan omsättas i konsulteri. Det skapar i sin tur den ekonomiska bas som krävs för att kunna arbeta med mer eller mindre ideella projekt.

"Han gör det han tycker är roligt och intressant. Och jobbar lite däremellan", säger en person som känt Lars Aronsson länge.

- Det gäller att balansera den egna ekonomin mot annat, som han själv formulerar samma sak.

Och det finns väldigt konkreta fördelar med att driva projekt som bygger på frivilligt obetalt arbete.

- Avsaknad av finansiering är faktiskt en hållbar affärsmodell, hävdar Lars Aronsson.

- Då tar pengarna aldrig slut.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt