Elektroniska spår fällde polischefen

2012-09-19 07:00  
Göran Lindberg dömdes till fängelse mot sitt nekande. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Uppsalapolisens chef, Göran Lindberg, övervakades med spionprogramvaran Encase innan han greps, misstänkt för grova sexbrott. Hans mejl- och sms-kontakter med unga kvinnor ledde till avslöjandet.

En mobil innehöll telefonnummer som inte gick till de namngivna kontakterna. Mysteriet fick en av landets främsta brottsutredare – en it-forensiker vid polisen i Stockholm – att undersöka vilka som egentligen hade numren. Ett av dem ägdes av polischefen i Uppsala, Göran Lindberg, som senare visade sig leda ett nätverk av män som grovt utnyttjade flickor och unga kvinnor sexuellt.

Polisens internutredare kopplades in och en spaningsinsats inleddes mot polischefen. Eftersom Göran Lindberg kommunicerade med sina offer via dator och mobil som han använde i tjänsten, kunde poliserna i Stockholm använda polisens interna nätverk för att spana på poliskollegan.

Enligt en initierad källa kunde polisen via den it-forensiska programvaran Encase dokumentera Göran Lindbergs mejl, sms och mobilsamtal med sina offer. Även kontakter med andra män i nätverket dokumenterades.

Undersökningarna via polisnätet skedde under stort hemlighetsmakeri. Även andra polisers datorer och mobiler genomsöktes, eftersom internutredarna inte visste om också andra poliser var insnärjda i sexhärvan, uppger Ny Tekniks källa.

Göran Lindberg dömdes mot sitt nekande, till dryga sex års fängelse 2010. Mobilen som ledde polisen till sexbrottsavslöjandet tillhörde en man som avlidit efter ett fall från en balkong i Högdalen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt