E-krona ska kunna laddas på kort

2017-09-20 17:05  

Riksbanken presenterar nu sin idé om hur en eventuell framtida e-krona kan se ut.

Tanken är att den digitala valutan ska kunna laddas på exempelvis ett kort eller i en app. Men den exakta tekniska lösningen återstår att reda ut.

Riksbanken överväger att, som första centralbank, införa en elektronisk version av landets valuta _ kallad e-krona.

Bakgrunden är att andelen kontanta betalningar i handeln minskat kraftigt, från 40 procent 2010 till 15 procent 2016. Om trenden håller i sig riskerar vi att få ett samhälle där det inte längre går att betala med kontanter. Samtidigt drivs de elektroniska pengar och betalningssätt som i dag finns helt i privat regi, och av ett fåtal aktörer, vilket enligt Riksbanken kan göra samhället sårbart.

I en färsk delrapport beskrivs hur en e-krona skulle kunna fungera.

– Den ska vara brett tillgänglig för allmänheten, och vi vill att den ska finnas tillgänglig dygnet runt och året om. E-kronan kan finnas på konto, men vi vill även ha en värdebaserad e-krona _ där kan du tänka ett kort eller en app som man lagrar ett värde på, säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken.

Det viktigaste är att den utgör en direkt fordran på Riksbanken.

– Det är noll kreditrisk, på så sätt är den lik kontanter, säger Eva Julin.

Frågan är om detta kommer att slå brett bland allmänheten.

– Initialt är det inte alls säkert att det här kommer att användas i väldigt stor utsträckning, utan det är ett erbjudande. Vi ser till att det finns ett digitalt komplement till kontanter, säger Eva Julin.

Hur e-kronan ska fungera rent praktiskt är inte klart och Riksbanken bjuder nu in teknikföretag att komma med lösningar.

– Vi tror inte att vi har tänkt på allt. Därför går vi ut och frågar andra grupper: Har ni goda idéer, har vi glömt något?

Inget beslut är ännu fattat om att införa en e-krona. Det kan tidigast ske i december 2018.

– Efter det tar det väldigt lång tid innan man kan se en eventuell e-krona i handen, så att säga. Det behövs en implementeringsfas, man behöver bygga system, man behöver testa. Så det här tar lång tid att åstadkomma, säger Eva Julin.

Mer om: E-krona

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt