Dyster helg för Saab

2003-04-22 07:30  

Den svenska försvarskoncernen Saab fick i helgen definitivt besked om att det inte blir någon flygplansaffär med Polen, som nu valt amerikanska F-16. Samtidigt kommer hetare rykten från Tjeckien om att det även där blir F-16 i stället för JAS Gripen.

Trots att den svensk-brittiska flygtillverkaren Gripen International kryddat sitt erbjudande till Polen med motköpsaffärer som inte står någon annan efter valde det polska försvaret i helgen amerikanska F-16-plan framför JAS Gripen.

Polen köper 48 F-16 för motsvarande 29,4 miljarder kronor. I utbyte får Polen amerikanska motköpsaffärer, som på lång sikt kan vara värda 100 miljarder kronor, uppger det polska ekonomidepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

En annan presumtiv JAS Gripen-köpare är Tjeckien, som förra sommaren var nära en affär med 24 JAS Gripen. Men affären fick läggas på is efter översvämningskatastofen som frestade hårt på Tjeckiens ekomomi.

Nu aktualiseras flygplansaffären på nytt, men enligt Affärsvärldens webbupplaga är Gripen International ute ur leken.

I stället reser Tjeckiens biträdande försvarsminister till Washington om två veckor för att diskutera köp av amerikanska F-16-plan, enligt den tjeckiska tidningen Lodove Noviny.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt