Digitaliseringen viktigaste förändringen närmsta tio åren

2015-12-01 13:53  

– Digitaliseringen är den enskilt starkaste förändringskraften fram till 2025, sade Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen, när han i dag överlämnade kommissionens femte delbetänkande till it-minister Mehmet Kaplan.

Kommissionens betänkande i dag skulle från början ha varit ett slutbetänkande. Men så sent som i torsdags fick kommissionen sitt uppdrag förlängt ett år till.

– Det är mycket glädjande säger Jan Gulliksen.

Hur har ni kommit fram till att digitaliseringen är den viktigaste megatrenden?

– Det är den faktor som påverkar mest av allt i hela samhället. Inte en bransch går oförhindrat förbi digitaliseringen.

Hur har ni kommit fram till just årtalet 2025?

– Det är viktigt att området inte handlar om dagsfärska åtgärder utan att visa att det handlar om en process under lång tid.

Framför allt lyfter Digitaliseringsområdet fram utbildningsväsendet. Redan i somras lade kommissionen fram ett betänkande om it i skolan. Nu handlar förslagen om vad högskolevärlden bör göra för att öka antalet kvinnor på it-utbildningarna. Digitaliseringskommissionen föreslår att på de högre it-utbildningar där antalet kvinnor är under 15 procent ska dessa efter avlagd examen slippa studielånet för sex terminer. Målet ska vara minst 30 procent kvinnor.

– It-området kännetecknas av könssegregering, säger Jan Gulliksen.

Som exempel nämnder han programmering och datorspelsutveckling. På den typen av utbildningar är andelen kvinnor bara 2-10 procent.

– Om bara män utvecklar tekniken som alla ska använda får man en skev bild. Det är av avgörande betydelse vi får in alla perspektiv, säger Jan Gulliksen.

It-minister Mehmet Kaplan minns hur få kvinnor det var på KTH när han var student på 90-talet och det ser enligt honom inte så mycket bättre ut i dag.

– Skolverket har fått ett uppdrag att få in digitalisering även i de lägre åldrarna. Det behöver ske från barnålder men också på gymansie- och högskolenivå, säger Mehmet Kaplan.

Ytterligare ett förslag är att inom en treårsperiod helt slopa papperspost på landets kommuner och statliga myndigheter. Det skulle spara både pengar och miljö.

Digital Tekniks granskning i september av den myndighetsgemensamma e-postjänsten Mina meddelanden visar att bara nio statliga myndigheter och två kommuner är anslutna. Och bara 226 000 medborgare har registrerat sig för Mina meddelande

Vilken är nyttan för mig som medborgare?

– Ta till exempel personer som inte kan svenska språket. Med elektronisk post kan de använda översättningsprogram och andra hjälpmedel. Dessutom kan funktionshindrade som blinda använda olika hjälpmedel. Och någon som är hemlös eller bostadslös kan ta med sig posten och komma åt den över hela världen, säger Jan Gulliksen.

Det här är en artikel ur Digital teknik, passa på att prenumerera med specialerbjudande här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt