Digitala vårdtjänsten Kry expanderar – öppnar vårdcentral

2018-11-29 10:23  
Svenska vårdappen Kry växer till Frankrike och Storbritannien. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det digitala vårdföretaget Kry öppnar sin första fysiska vårdcentral. Tanken är att bolaget genom att driva en fysisk vårdcentral ska kunna se hur mer i vården kan digitaliseras.

Företaget har tidigare fått kritik på en rad punkter. Huvuddelen har handlat om att vissa av landets landsting dränerats på resurser när notan för Krys digitala vård skickas till patientens hemlandsting. Nu etablerar Kry sig fysiskt i en nybyggd vårdcentral i Medicon Village i Lund.

– Vi ser att väldigt mycket av det som i dag sker på fysiska vårdcentraler kommer att digitaliseras de kommande åren och där vill vi vara med och driva utvecklingen. Då behöver man en fysisk vårdcentral för att kunna identifiera vilka patienter vi kan hjälpa på ett bättre sätt, säger Livia Holm, tillförordnad Sverigechef på Kry.

Läs mer: Svenska vårdappen växer – öppnar i Frankrike och Storbritannien

Vill ligga i framkant

TT: Innebär det här att ni kommer att byta inriktning?

– Nej, tvärtom. Vi ser som sagt att vården kommer att genomgå en stor förändring där digitaliseringen kommer att vara helt central. För att ligga i framkant är det viktigt att förstå den fysiska vården och samtidigt ha kompetensen att kunna utveckla de digitala tjänsterna.

De har även lämnat in ansökningar för att kunna öppna även i Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Läs mer: Nätläkaren Krys nya drag: psykologer i mobilen

Mer pengar kvar i regionen

Kry har sedan tidigare ett samarbetsavtal med en fysisk vårdcentral i Jönköpings län, vilket är ett krav för att kunna erbjuda digital vård. Det innebär i dagsläget att Region Skåne faktureras för varje digitalt besök som görs av skåningar. Pengar som går till Jönköping.

– Att de nu får en fysisk vårdcentral här innebär att Region Skåne inte behöver betala utomlänstaxa för de patienter som använder den digitala tjänsten. Nu kommer alla virtuella besök som görs av skåningar att blir kopplade till den fysiska vårdcentralen i Skåne, säger Anders Wallner, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.

Mer om: Vården App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt