Demonstranter duckar stängda mobilnät – använder Firechat

2014-09-30 09:47  
På ett dygn laddade 100 000 personer ner Firechat-appen i Hong kong för att kunna kommunicera med varandra om regimen stänger ner något nät. Foto: TT

Över 100 000 demonstranter i Hongkong har laddat ner appen Firechat, för att kunna kommunicera med mobilen utan mobilnät. Men appen är långt ifrån säker att använda.

Demonstranterna i Irak och Iran använde sig av appen Firechat när myndigheterna stängde ner mobilnät och internet. Även studenterna i Taiwan använde den i våras.

Nu har demokratidemonstranterna i Hongkong börjat göra samma sak för att vara beredda om myndigheterna stänger ner något nät. På ett dygn laddade 100 000 personer ner Firechat-appen i Hongkong, rapporterar Wall Street jorunal.

Med Firechat går det att kommunicera med andra mobiler utan att gå via en basstation eller wifi. I stället använder appen Bluetooth, för att skapa ett så kallat meshnät. Räckvidden är ungefär 200 meter.

Men nu påminns demonstranterna i Hongkong om att samtal via Firechat är lätta att avlyssna.

Christophe Daligault, försäljningschef på Open Garden, som tagit fram Firechat, har tidigare sagt till tidningen Wired att "Folk måste förstår att detta inte är ett verktyg för annat än harmlös kommunikation. Appen är inte avsedd för säker kommunikation".

Mer om: mobil Firechat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt