Dell och HP fortsätter med Windows XP

2008-04-29 09:26  

I sommar slutar Microsoft leverera operativsystemet Windows XP till nya datorer. Men flera av de stora pc-tillverkarna utnyttjar "kryphål" i licenserna och säljer XP-burkar minst ett år till.

Microsoft har bestämt att efter 30 juni är det Windows Vista som gäller. Då får pc-tillverkarna inte längre licenser för att installera Windows XP på sina datorer.

Men det är många som av olika skäl inte vill byta till Vista när de köper nya datorer.

180 000 av dem har skrivit på ett upprop från nyhetstjänsten Infoworld om att rädda XP som ska överlämnas till Microsoft.

För att kunna tillfredställa de kunder som vill fortsätta med XP ska flera av de stora pc-tillverkarna utnyttja "kryphål" i Microsofts licensavtal, skriver Cnet.

I licenserna för Vistaversionerna Business och Ultimate tillåts "nedgradering" till XP om kunden begär det.

Den möjligheten ska både HP och Dell använda.

Då får kunderna en XP-dator där kostnaden för att senare installera Vista ingår.

Lenovo har valt en annan linje. De skickar med en så kallad "återställningsskiva" med XP till några av sina pc-modeller där Vista är förinstallerat, skriver Information Week.

Andra datortillverkare funderar nu över hur även de ska kunna sälja sina datorer med Windows XP efter 30 juni, skriver Cnet.

Men XP-möjligheten kommer i stort sett enbart erbjudas till företagskunder som gör sina inköp via internet.

Privatpersoner som köper en pc över disk kommer att ha svårt att hitta en XP-dator efter 30 juni.

Microsoft är givetvis medvetet om protesterna mot att XP försvinner.

– Om kundernas önskningar varierar kan vi alltid ändra oss, sade Microsofts vd Steve Ballmer vid ett evenemang i Belgien som refereras av AP.

Men en taleskvinna från Microsoft har nu "förtydligt" Steve Ballmers uttalande och säger till Infoworld att företaget inte har några planer på att ändra slutdatum för XP.

– Vi är övertygade om att det är det enda rätta utifrån de önskemål vi fått från kunder och partners.

Men Microsoft överger inte XP helt och hållet efter sommaren. Support ges i full skala fram till maj 2009 och i begränsad omfattning till april 2014.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt