Delade meningar om e-röstning

2014-09-15 10:14  

Bekvämt att rösta hemma via datorn eller risk att valhemligheten avslöjas? Frågan om e-röstning delar Ny Tekniks nätläsare.

Ny Teknik berättade i förra veckan om vallagskommitténs förslag att Sverige ska testa e-röstning i valet 2018.  KTH-professorn i matematik, Svante Linusson, kallar förslaget urkorkat, bland annat på grund av risken att valhemligheten röjs och att den röstande utsätts för påtryckningar.

Webbartikeln gav upphov till ett intensivt debatterande bland Ny Tekniks läsare. Hittills har 95 kommentarer lämnats.

Några menar att Svante Linusson har rätt, till exempel frågar sig signaturen ”sn” hur jobbigt och obekvämt det egentligen kan vara att gå till vallokalen att rösta.

Även läsaren H undrar vilket problem man egentligen vill lösa med digital röstning eftersom dagens system fungerar tämligen bra: ”även om strömmen går under valdagen.”

Men jobbe ondgör sig över köerna och tycker att digital röstning hade varit super. Även Lena Andersson skriver att hon vägrar rösta så länge det inte är möjligt via internet. Signaturen Herr U. berättar att han är intresserad av e-röstning för att han har gott om vänner som är sociofober som inte röstar på grund av att det innebär social interaktion.

Signaturen Apollo tror att röstningen kan bli säkrare med elektronisk röstning eftersom ingen kan räkna fel eller fuska med röstningen i vallokalen, samtidigt som fler kommer att rösta om det blir enklare.

Även jobbe anser att röstningssystem kan byggas med hög grad av säkerhet via asymmetrisk kryptering och flera oberoende system för varje funktion.

Men Magnus Redin påpekar att det är mycket svårt om funktionen ska vara säker på riktigt: ”Experter på kryptering och säkra datorsystem anser att det är svårt och vore det lätt borde de älska idén.”

Nylleboken förstår inte varför folk oroar sig för risken att valhemligheten avslöjas med tanke på all information som människor delar med sig av på sociala medier. Till exempel Facebook skulle ganska snabbt kunna profilera hur någon röstar baserat på kommentarer och beteende, tror Nylleboken.

Linda Nohrstedt

Mer om: E-röstning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt