Datorn som rallare

1999-03-10 07:54  
Av Harald Brusewitz 08-796 66 79
 
Plocka ner det gamla Märklintåget från vinden, räkna skenorna, mät upp skrubben i källaren och planera din nya anläggning i lugn och ro på datorn innan du börjar bygga. Nu finns dataprogrammen som hjälper dig att planera modelljärnvägen direkt på datorn. På köpet får du naturligtvis dokumentation med kopplingsschema och allt.
 
Ny Teknik har testat tre av den handfull program som finns på marknaden: Win Rail, 3rd Plan It och 3D Railroad.
 
Samtliga är rätt amatörmässiga jämfört med vanliga Windowsprogram. De kraschar titt som tätt och dokumentationen är ofta bristfällig. Men likväl är programmen ovärderliga hjälpmedel för dig som vill skapa lite ordning och reda runt din modelljärnväg.
 
Win Rail visade sig snart vara det bästa programmet för den som vill planera en bana utifrån den räls man har. Med enkla och begripliga klickningar sätter man ihop och tar isär rälsbitarna. Den som har de vanliga M-skenorna från Märklin i sin låda på vinden kan glädja sig åt att dessa finns förprogrammerade i det välfyllda biblioteket med olika fabrikat.
 
Win Rail är det enda programmet som låter användare rita ledningsdragningar, det som brukar svara för den största oredan under bordet med den färdiga järnvägen. Det låter även användaren dela upp sin konstruktion i lager, det vill säga lägga räls, el, grönska etcetera i olika skikt skilda från varandra. Lagren gör det också möjligt att dela av banan med olika färger samt rita ut de lager man vill. Det finns också stöd för signaler, broar och andra mer speciella delar av järnvägen.
 
Det som dock saknas är möjlighet att simulera tågtrafiken. Det skulle också vara mycket nyttigt att kunna testa de elektriska kopplingarna. 3D-grafik saknas helt.
 
Till skillnad från Win Rail har 3D Railroad ett mycket proffsigt yttre: en snygg kartong med en mycket tilltalande bild på en avancerad modelljärnväg i 3D.
 
Dessutom påstår sig programmet stödja flera kända modelljärnvägsmärken. Tyvärr visar det sig att stödet för de kända märkena är ytterst bristfälligt. Märklins M-skenor finns inte med alls, och den som försöker med K-skenor upptäcker ganska snart att det blir förfärligt mycket musklickande för varje liten skena. Det är också lätt att av misstag ändra formen på skenorna. Och då är det ju inte Märklinskenor längre. Fleichmans skenor finns inte med alls. Det skojiga med 3D Railroad är just vad namnet antyder; 3D-grafiken. Man kan, på ett ganska bökigt sätt, vandra runt sin bana och beskåda berg, dalar, broar och körande tåg. Det svåra är bara att få dit 3D-elementen, broarna och tågen.
 
Man kan inte heller rita egna tredimensionella saker. Handboken ger istället tips om vilka andra program man kan använda för att skapa 3D-bilder som sedan går att inkludera i designen. Biblioteket med färdiga hus, berg och tunnlar är synnerligen magert och knappast till någon hjälp.
 
Möjligheten att köra ett tåg i den färdiga designen är kul. Idén är att kunna testa om designen fungerar. Tyvärr testar man fel sak, nämligen om man lyckats sätta ihop rälsen korrekt med hjälp av programmet. Det visar sig vara svårt att göra. Man ser inte i designen om man lyckats. Således stannar tåget ideligen och man tröttnar på den finessen.
 
Sammanfattningsvis kan sägas att 3D Railroad har flest finesser, men att nyttan av dem är tvivelaktig.
 
3rd Plan It ger sig inte ens ut för att stödja för olika fabrikanters räls. Programmet är avsett för den som vill utforma landskap, men knappast för den som vill lägga Märklinräls. Man ritar räls, träd, hus med mera och får efter lite pyssel fram en bild av ett landskap som man vandrar runt i med 3D-vy, denna gång med begripliga och få klickningar. Mycket elegant och illustrativt. 3D-bilden ger verkligen mer information, till skillnad från 3D Railroad.
 
Totalintrycket är att 3rd Plan It har många funktioner, men att det är svårt att lära sig dem från handboken. Men för den som vill bygga upp ett landskap från början är detta det rätta programmet.
 
 
Författaren till artikeln, Harald Brusewitz, är teknologie doktor och arbetar med bildkompression. På fritiden månar han om Märklintåget i Leksaksmuséets källare med modelljärnvägar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt