”Datorer för 140 miljoner slängs i onödan”

2012-01-26 13:22  
Över en halv miljon datorer skrotas varje år i Sverige. Foto: Scanpix

En halv miljon datorer slängs på soptippen varje år. Hälften av dessa hade kunnat återanvändas, hävdar företaget Inrego. - Miljöbesparingen är betydande, säger Henrik Nilsson på Inrego.

Varje år skrotas cirka 550 000 datorer och skärmar från hushåll och företag. Företaget Inrego, specialiserat på att rekonditionera och förlänga livet på IT-utrustning, har låtit göra en undersökning bland IT-chefer på 100 börsbolag och myndigheter för att ta reda på vad de gör med den utrustning som fasas ut.

Resultatet visar att majoriteten, 51 procent, av företagen och myndigheterna antingen skrotar datorerna eller lägger utrustningen i förråd. I offentlig sektor är siffran något lägre, 46 procent, medan börsbolagen är ännu mer skrotningsbenägna (64 procent).

Hela 97 procent av IT-cheferna känner till att det oftast går att återanvända IT-utrustning som byts ut. Ändå skickar man stora volymer till skrotning.

- Svenska företag använder sin IT-utrustning i relativt kort tid, ofta tre-fyra år, och sedan skrotar man datorerna slentrianmässigt trots att de skulle kunna användas i ytterligare många år, säger Henrik Nilsson, grundare av Inrego, i ett pressmeddelande.

Inrego tar årligen in över 100 000 datorer och annan IT-utrustning och har en återanvändningsfrekvens på 91 procent.

- Jag skulle uppskatta att minst hälften av den utrustning som skrotas totalt sett skulle kunna återanvändas och då räknar jag lågt. Miljöbesparingen jämfört med att köpa nya datorer är betydande, säger Henrik Nilsson.

Om hälften av de 550 000 skrotade produkterna hade kommit till användning igen skulle miljövinsten ha blivit cirka 30 000 ton koldioxid jämfört med att köpa nya datorer. Det motsvarar uppvärmning för nära 4 000 villor. Beräkningen baseras på en modell från Technische Universität i Berlin (se faktaruta).

Hälften av de 550 000 slängda produkterna beräknas ha ett ekonomiskt värde av cirka 140 miljoner kronor. Det är vad ägarna hade fått för sin utrustning om den hade gått till återanvändning i stället för att skrotas. Beräkningen är baserad på det genomsnittliga värdet av Inregos återanvända datorer, 500 kronor.

Utsläppsberäkningen

I beräkningen jämförs miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år med påverkan vid nyköp av en dator. Utsläpp för nytillverkning, nydistribution, drift, rekonditionering, transport för rekonditionering samt återvinning inkluderas i modellen. Analysen visar att en dator som återanvänds i ytterligare tre år genererar en koldioxidbesparing på 109 kilo.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt