Datorbatteri bakom branden i Skåne

2009-12-04 12:00  

Branden i Staffanstorp för tre månader sedan, där fyra barn och deras mor dog, orsakades av ett överhettat batteri i en bärbar dator. Det konstaterar Statens kriminaltekniska laboratorium som undersökt brandresterna.

Under kvällen före branden i skånska Staffanstorp hade familjens son använt datorn. När sonen chattat färdigt vid midnatt stod datorn kvar på laddning på soffan i nioåringens rum. Brandteknikerna hittade efteråt den sönderbrända datorn under resterna av soffan. Sannolikt täppte den mjuka och isolerande stoppningen igen datorns ventilationshål, och batteriet fick otillräcklig kylning.

Det kan räcka med att batterierna utsätts för hög temperatur för att sätta igång processen som leder till brand. Exempelvis på en solig strand, i en sommarhet bil eller att datorn står på laddning utan tillräcklig kylning, som i det här fallet.

Orsaken till överhettningen ligger i batteriernas katodmaterial av kobolt-nickeloxid. Materialet ger små och lätta batterier med mycket energi, vilket ger datoranvändarna långa drifttider som räcker för att spela upp en hel dvd-film.

Men när batteriet hettas upp så frigörs syre från katodmaterialet. Syret ökar i sin tur oxidationen i batteriet och temperaturen höjs ytterligare. I värsta fall leder den onda cirkeln, som kallas "thermal runaway", till en våldsam explosion.

Det är inte första gången som datorbatterierna ligger bakom allvarliga olyckor. För tre år sedan rapporterades ett flertal fall där batterierna låg bakom explosiva bränder. Orsaken var ett fel vid Sonys tillverkning av litiumjonbatterier. Och datortillverkarna Dell och Apple, som använder Sonys batterier, tvingades byta ut 4,1 respektive 1,8 miljoner batterier till ett värde av flera miljarder kronor.

Tillverkningsfelet gjorde att små metallpartiklar smög sig in i de tunna skikt som isolerar elektroderna från elektrolyten. Metallpartiklarna orsakade kortslutning inuti batteriet som hettades upp så mycket av strömmen att syret frigjordes och satte igång den antändande oxidationsprocessen.

Det är okänt om det var ett sådant, felaktigt batteri som satt i datorn i Staffanstorp. Varken fabrikat eller tillverkningsår har inte gått att fastställa på den förkolnade klump som återstod efter branden.

Men det finns säkrare batterier som klarar av stora strömmar, och som idag används i batteridrivna handverktyg och i hybridfordon. De har elektroder av järnfosfat som är säkrare och tål höga temperaturer. Säkerheten är dock till priset av lägre kapacitet, något som datoranvändarna inte accepterar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt