Datainspektionen: Större risk med plattan

Det är inte säkert att lagra känsliga uppgifter på läsplattor. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Läsplattor kan vara en större säkerhetsrisk än datorer. Det hävdar datainspektionen när myndigheten påbörjar en ny granskning av socialnämnders lagring av känsliga personuppgifter på mobila enheter.

Datainspektionen har skickat ut en enkät till sju kommuners socialnämnder med frågor om vilken typ av uppgifter som de lagrar på mobila enheter och hur dessa skyddas. Bakgrunden till granskningen är att allt fler handlingar i kommunerna digitaliseras och kan läsas på exempelvis läsplattor i stället för på papper.

En stor risk med läsplattor kan vara, enligt projektledare Ingela Alverfors, att den lagrade informationen kan förmedlas till obehöriga i elektronisk form.

– Den kan spridas till flera på en mycket kort tid.

Enkätfrågorna gäller bara mobila enheter – det vill säga läsplattor och smarta telefoner – inte datorer, trots att informationen lagras digitalt på alla dessa enheter.

– Det är en större risk att man tappar bort en läsplatta än sin stationära dator, förklarar Ingela Alverfors.

Terese Westberg Sunesson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL