Dansk skattemodell lockar Apple

2015-07-30 15:27  
Apple Foto: TT

I fyra år arbetade flera departement inom den danska regeringen för att få fram en så fördelaktig skattemodell som möjligt för att locka teknikjätten Apple till landet, rapporterar danska finanstidningen Børsen.

Det genom att Apple bland annat registreras på den så kallade "procesliste" där utvalda energitunga företag slipper att betala skatt på utsläpp av koldioxid.

Sten Kristensen, expert på revisionsbyrån BDO, säger till Børsen att företag på den listan normalt sett tillhör tung industri som exempelvis cementproduktion.

– Det är uppenbart politiska intressen som gör att myndigheterna böjer reglerna för att få tillgång till ett av världens största teknikföretag, säger Sten Kristensen.

I vintras meddelade Apple att man ska bygga ett datacenter i Viborg – en satsning på åtta miljarder kronor som enligt Danmarks handels- och utvecklingsminister Mogens Jensen (S) genererar flera hundra jobb i området.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt