Bygg din egen filmstudio med Lego

2000-05-31 13:00  
Lego har tillsammans med filmregissören Steven Spielberg utvecklat en komplett "bygglåda" för att göra egna filmer.

Den heter Lego Studios och innehåller allt från en liten videokamera till Legodelar som är specialanpassade för filmscener. I lådan finns också programvara för att redigera de inspelade filmsekvenserna.

Kameran ansluts direkt via usb-kontakten till en pc som då fungerar som kamerans sökarfönster.

Det som filmas sparas på hårddisken för vidare bearbetning i videoredigeringsprogrammet. Där klipps olika filmsekvenser ihop och förses med bakgrundsljud, speakerröst, textremsor och effektfulla övergångar mellan scenerna.

Det vanligaste sättet att göra "dockfilmer" är att sätta samman sekvenser av stillbilder där figurernas positioner förändras en smula mellan exponeringarna.

Men Lego har också tagit fram flera hjälpmedel för filmning i realtid. Exempelvis "osynliga" pinnar som kan styra figurer och föremål under tiden kameran går. I bygglådan finns också byggnader som är gjorda så de faller samman i en krasch. Vidare finns en "jordbävningsplatta" som fjärrstyrs för att rämna i två delar.

Dessutom finns dinosaurier med rörliga käftar och svansar som inspirerats av Steven Spielbergs film "Jurassic Park".

Lego ska börja sälja sin filmlåda i USA under hösten där den ska kosta 180 dollar. Lanseringen i övriga länder är planerad till januari 2001.

För den som redan har en vanlig analog videokamera planerar Lego en låda som innehåller allt i Lego Studios förutom kameran. Istället finns ett videokort som stoppas in i datorn och ansluts till den egna videokameran.

Legos nya filmleksak är avsedd för åldrarna åtta till sexton år.

Steven Spielberg, som gjorde sin första film när han var tolv år, har bara en gång tidigare lånat ut sitt namn till en kommersiell produkt. Det var till cd-spelet "Steven Spielberg's Directors Chair" som kom 1996 och distribuerades av Microsoft.

I ett pressmeddelande från Lego säger Steven Spielberg:
- Lego Studio är en utmärkt introduktion för barn som är intresserade av att göra film. Det ger dem också en möjlighet att visa sin uppfinningsförmåga för andra.

Då syftar Steven Spielberg bland annat på att filmer som gjorts med Lego Studios kommer att beredas plats på Legos webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt