Brittiska regeringen vill spara info om Facebook

2009-04-02 13:18  
Sociala nätverkssajter som Facebook kan komma att övervakas av brittiska regeringen.

Tele- och internetoperatörerna i Storbritannien kan bli skyldiga att lagra uppgifter om vilka som nätverkar via sociala sajter som Facebook, Myspace och Bebo. Den brittiska regeringen hyser planer på att utöka reglerna kring datalagring.

Den brittiske inrikesministern Vernon Coaker avslöjade nyligen att regeringen har planer på att föreslå lagring av trafikuppgifter som rör sociala sajter.

Lagstiftning är redan på väg kring hur operatörerna i Storbritannien ska spara uppgifter om hur medborgarna telefonerar, mejlar och faxar och bygger på ett direktiv från EU.

I dag uppskattas 25 miljoner britter umgås via Facebook och andra sociala sajter och användarna växer rekordartat, inte minst bland unga.

De brittiska säkerhetstjänsterna fruktar nu att terrorister och andra grova kriminella kan undgå övervakning genom att kommunicera via dessa nätverk.

Man vill därför täppa till hål i lagstiftningen så att även trafikuppgifter kring nätgrupper kan sparas.

”Sociala nätverks-sajter, som Myspace eller Bebo, täcks inte in av direktivet. Det är ett skäl till varför regeringen ser över vad vi kan göra med avlyssningsmoderninserings-programmet eftersom det finns vissa aspekter av kommunikation som inte täcks av direktivet” säger Vernon Coaker, enligt tidningen The Independent.

Planerna har dock väckt kritik i Storbritannien. Bland annat är liberaldemokraternas talesperson i inrikesfrågor Tom Brake mycket kritisk och betecknar det som djupt oroande att regeringen vill ta ytterligare steg för att kartlägga medborgarna:

”Med tanke på regeringens katastrofala resultat vad gäller stora IT-projekt och datasäkerhet, är det troligt att data kommer att läcka ut från varje minnessticka, dataport och hårddisk, när de börjar övervaka Facebook, Bebo och Myspace”, säger han.

Enligt The Independent skulle lagringskraven omfatta sajt-medlemmarnas aktiviteter på webben. Dock skulle själva innehållet i de sända meddelanden inte få sparas.

Mer om: Facebook Bebo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt