Brasilienkabel till Europa gäckar USA

2014-02-25 13:20  

En ny modern fiberkabel ska byggas mellan Brasilien och Europa. Det beslutade EU och Brasilien gemensamt i går.

EU och Brasiliens president Dilma Rousseff enades på måndagen om att gemensamt finansiera och bygga den planerade nya undervattensförbindelsen mellan Lissabon i Portugal och Fortaleza i nordöstra Brasilien. Beslutet togs på ett toppmöte i Bryssel, uppger Reuters.

Syftet med kabeln är att möjliggöra överföring av datakommunikation mellan Brasilien och Europa och minska Brasiliens beroende av amerikanska undervattenskablar. I dag är Brasilien helt beroende av amerikanska undervattenskablar för sin globala internettrafik.

Den enda existerande undervattenskabeln mellan Brasilien och Europa, Atlantis II, används endast för röstsamtal.

Vid mötet igår uppgav Brasiliens president Dilma Rousseff att det nya kabelprojektet, som bedöms kosta 185 miljoner dollar, eller nära 1,3 miljarder kronor, är centralt för att garantera neutralitet på internet.

- Vi måste respektera integritet, mänskliga rättigheter och våra länders suveränitet. Vi vill inte att våra verksamheter ska bli spionerade på, sa hon på en presskonferens i går, enligt Reuters.

Enligt planerna ska ett samägt bolag bildas mellan det statliga brasilianska telekombolaget Telebras och spanska Islalink Submarine, vilket ska bygga kabeln.

Telebras uppges stå för 35 procent av investeringen, det spanska bolaget för 45 procent och resterande ska finansieras av europeiska och brasilianska pensionsfonder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt