Bodström: - Polisen ska inte jaga tonåringar

2005-03-17 13:27  

Regeringens förslag till ny lag om kopiering av musik, böcker och film gör det förbjudet att ladda ned från internet även för privat bruk. Men justitieminister Thomas Bodström säger att det inte är meningen att polisen ska jaga tonåringar som laddar ned musik och filmer.

Thomas Bodström.
I dag lämnade regeringen sin aviserade proposition om revidering av upphovsrättslagen så att den ska vara anpassad till det digitala it-samhället. Lagens föreslås träda i kraft från den 1 juli i år.

Förslaget i propositionen rör frågor som kopiering av musik, böcker och film samt möjligheten för skolor, bibliotek och personer med funktionshinder att använda upphovsrättsligt material.

Propositionen innehåller också nya regler om förbud att tillverka produkter som kringgår tekniska åtgärder som skyddar upphovsrättsligt material.

Förslaget bygger på ett EG-direktiv och på två internationella avtal och kan rendera böter eller fängelse upp till två år.

- Med den nya lagen vill vi bekämpa dem som tjänar grova pengar på att sprida upphosvrättsskyddat material över internet. Men tanken är inte att polisen ska springa in i hus och hem och jaga tonåringar som sitter och laddar ner, säger Thomas Bodström i en intervju med Dagens Nyheter.

Han menar att lagförslaget råder bot på den otydlighet som den nuvarande lagstiftningen inneburit.

Men den gör varken till eller från när det gäller de aktuella razzior som musik- och filmbranschens antipiratorganisation Antipiratbyrån gör mot organiserad fildelning. Den nya lagen reglerar i första hand privatpersoners hantering av upphovsrättsskyddat material.

- Jag hoppas att musikbranschen gör det möjligt att ladda ned en låt för tio spänn, säger Thomas Bodström.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt