Blackberry - vinna eller försvinna?

2013-01-30 13:03  
Blackberrry 10. Foto: Blackberry

Två nya telefoner och en ny version av Blackberry-operativsystemet ska rädda Research in Motion i kampen mot Apple och Android-telefonerna.

Research in Motion, RIM, gör en storsatsning för att hålla stånd mot Apple och Android-telefonerna. Det uppsnyggade operativsystemet Blackberry 10 får möjligheten att ha separata profiler för arbete och fritid och samlade funktioner för påminnelser och meddelanden som kallas Blackberry Hub.

De två nya telefonerna blir de första som använder operativsystemet, och även en ny version av företagets butik för appar.

Dessutom kommer en av telefonerna att ha ett fysiskt tangentbord, en finess som tillsammans med integrationen med företagens e-postsystem en gång gjorde Blackberry stort. 2006 var Blackberry-apparaterna enormt populära, särskilt på arbetsplatserna. Sedan dess har pektelefonerna ätit upp företagets marknadsandelar. Men företaget har fortfarande uppåt 80 miljoner användare. Många av dessa kommer från lukrativa avtal med stora företag och organisationer.

I dag har Research in Motion bara 4,6 procent av den globala marknaden för smarta telefoner.

Svenskar bakom gränssnittet

Det svenska it-bolaget TAT, The Astonishing tribe, gjorde gränssnittsutveckling för både för Sony Ericssons mobiler och Googles Android. 2010 köpte RIM hela bolaget för 830 miljoner kronor och de svenska gränssnittsexperterna blev Blackberryutvecklare på heltid. Flera av grundarna har lämnat företaget.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt