Bill Gates: Världen är bättre än någonsin

2014-01-23 15:46  

"Föreställningen att vi inte kan göra något åt extrem fattigdom och sjukdom är inte bara felaktig. Den är skadlig." Det skriver Bill Gates i sitt årliga publika brev.

Bill Gates som tillsammans med sin fru Melinda Gates leder välgörenhetsorganisationen Bill & Melinda Gates Foundation, fokuserar i årets upplaga av "Gates Annual Letter" på tre myter som förhindrar framsteg för världens fattiga.

Han inleder med att konstatera att världen enligt nästan alla mått mätt är en bättre plats att leva på än någonsin, men att förvånande många människor tror att det är tvärtom. Och han anser att det är en direkt skadlig uppfattning som gör arbetet med att förbättra världen svårare.

Bill Gates tar sedan upp tre myter som han diskuterar ingående för att visa att de är just myter:

- Fattiga länder är dömda att förbli fattiga.

- Bistånd är ett stort slöseri.

- Att rädda liv leder till överbefolkning.

Med en rad exempel visar han att många av de länder som var fattiga i hans ungdom i dag tagit sig upp till en nivå där de klarar sig själva, och att det inte längre är relevant att tala om utvecklade länder och utvecklingsländer, utan snarare om låg-, medel- och höginkomstländer, i en kontinuerlig skala. Han vågar sig också på att spå att det 2035 knappt kommer att finnas några fattiga länder, med dagens mått mätt.

När det gäller bistånd ger Bill Gates en rad exempel på att det verkligen leder till förbättrade villkor för människor, och att alternativet – att dra ner på bistånd – inte ger några stora besparingar, samtidigt som det förvärrar situationen. Han underkänner också argument om exempelvis korruption för att stoppa bistånd, och konstaterar att de flesta exempel på ineffektivt bistånd kommer från kalla kriget då det mer handlade om att skaffa sig allierade stater än att hjälpa.

Den tredje myten, den om överbefolkning, punkterar Bill Gates med statistik som entydigt visar att minskad barnadödlighet mycket snabbt leder till minskat barnafödande och minskad befolkningstillväxt. Dessutom är det en fråga som gäller kvinnors möjlighet att planera sin familj och sina liv.

Med en förmögenhet på nästan 76 miljarder dollar är Microsofts medgrundare Bill Gates världens rikaste man. I morgon, fredag, går det att höra mer av hans syn på världen och hur han använder sin förmögenhet, då han gästar tv-programmet Skavlan.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt