Bill Gates använder virus som vapen mot styckning

2000-05-17 13:00  
Nu använder Microsofts Bill Gates viruset "Loveletter" som argument mot att Microsoft ska styckas.

I Time Magazine hävdar Bill Gates att skyddet mot framtida virus blir sämre om Microsofts operativsystem Windows och övriga programvaror ska utvecklas av två separata företag.

Ändå är det just designen av Windows och postprogrammet Outlook, skapade av Microsoft, som gjorde Loveletter möjligt.

Bill Gates varning är ett svar på de amerikanska myndigheternas begäran om att Microsoft ska styckas upp i två olika bolag. Styckningen ska vara straffet för att Microsoft utnyttjat sitt monopol för operativsystemet Windows på ett sätt som skadat kunder och konkurrenter.

Vid sidan av Bill Gates personliga reflektioner har även Microsoft lagt ett officiellt motförslag till styckningen. Det innehåller en hel del inskränkningar i företagets nuvarande affärsverksamhet.

Microsoft lovar bland annat att leverera en version av Windows där nätbläddraren Internet Explorer är "dold" för användarna.

De företag som utvecklar egna program som ska köras under Windows ska, utan inskränkningar, få ta del av den programkod, api, som krävs för att ge programmen optimal funktion. Microsoft lovar också att inte diskriminera de datortillverkare som väljer att vid sidan av Windows installera datorprogram från Microsofts konkurrenter.

Den här veckan ska de amerikanska myndigheter som stämt Microsoft kommentera de olika förslagen från Microsoft.

Nästa vecka har Thomas Penfield Jackson, som är domare i den pågående rättegången, aviserat en muntlig förhandling med parterna.

Om Thomas Penfield Jackson överväger en delning vill emellertid Microsoft att förhandlingen ska skjutas upp så att företaget får mer tid till förberedelser.

Om Jackson går med på alla krav från de amerikanska myndigheterna kräver Microsoft att förhandlingen flyttas fram till 4 december.

Ett annat alternativt datum är, enligt Microsoft, 2 oktober. Men det är under förutsättning att domen inte blir en uppdelning av företaget utan istället innehåller ett krav på att Microsoft offentliggör källkoden till Windows.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt