Bahnhof avslöjar Antipiratbyrån som pirat

2005-03-22 10:22  
Rouge - hemlig agent

Film- och musikförlagens lobbyorganisation Antipiratbyrån har haft en infiltratör med kodnamnet Rouge inne hos internetleverantören Bahnhof och därifrån spridit upphovsskyddat material, hävdar Bahnhofs vd Jon Karlung.

Bahnhofs lokaler.
Bahnhof har gjort en egen utredning om vad som försiggått inom Bahnhofs väggar och offentliggör nu hela utredningen med alla loggfiler i zip-format.

- Vi har inte lagt till eller tagit bort något för att Bahnhof Internet ska framstå i bättre dager, säger Jon Karlung.

Rouge avlönad av Antipiratbyrån?
Utredningen visar att det under mer än två år funnits en informatör hos Bahnhof som varit avlönad av Antipiratbyrån för att kartlägga innehållet på en misstänkt filserver, skriver Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Den aktuella servern har drivits av en nättekniker som varit anställd på en mindre svensk Internetleverantör men för ett år sedan anställdes teknikern av Bahnhof Internet och servern flyttades till Bahnhofs lokaler för att kunna utnyttja den större bandbredden i Bahnhofs internetförbindelse.

I Bahnhofs utredning kallas informatören för Rouge och nätteknikern för Person 1.

Laddat servern med alla filmer under 2004
Jon Karlung.
- Under hela tiden har alltså Antipiratbyrån haft kännedom om servern, men valt att inte göra något åt den. I stället har man anlitat Rouge, som på Antipiratbyråns uppdrag fyllt servern med upphovsskyddat material. Det framgår av de loggfiler som vi nu offentliggör, skriver Jon Karlung.

Enligt Bahnhofs utredning handlare det om 68.111 unik filoperationer. Större delen av alla de filmer och spel som släppts på marknaden under 2004 har legat på den aktuella servern.

- Allt detta har alltså utförts av en person som avlönats av Antipiratbyrån för att avslöja olaglig piratverksamhet, skriver Jon Karlung.

Nyteknik.se kommer inom kort med kommentarer från Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.

Nyteknik.se har kartlagt den husrannsakan som Kronofogdemyndigheten gjorde i Bahnhofs lokaler förra veckan och hur det tingsrättsbeslut som föregick razzian gick till. Klicka på den här raden eller på länken här till höger.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt