Apples ai-chip A11 Bionic ska ge Siri raketfart

2017-09-13 16:26  

Neurala nätverk som byggs in i processorn A11 Bionic ska ge Apples ai-baserade tjänster en rejäl skjuts i snabbhet och stabilitet.

En av de största Iphone-nyheterna för året syns inte på utsidan. Under huven på Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus finns nämligen det nya systemchippet A11 Bionic.

Kretsen är den första som Apple låtit tillverka med 10 nanometersteknik – sammanlagt 4,3 miljarder transistorer  harpressats in på silikonet.

A11 Bionic har sex processorkärnor som arbetsuppgifter fördelas på, varav fyra kärnor ska vara specialanpassade för att ta hand om tyngre sysslor. Enligt uppgifter från Apple ska det nya chippet kunna arbeta 70 procent snabbare än processorn som finns i fjolårets Iphone 7.

Apple har sedan en tid tillbaka använt maskininlärning och neurala nätverk bland annat för att göra den digitala assistenten Siri bättre på att förstå naturligt tal.

Läs mer:

Läs mer: ”Smärtgränsen är nådd, Apple”

En nackdel är att delar av ai-systemen som Siri bygger på finns i molnet. När du ställer en fråga behöver datan först skickas till ett datacenter för analys innan svaret kan levereras till dig. Det skapar en fördröjning som många användare har svårt att acceptera.

För att kapa väntetiden har Apple lagt till en separat motor för ai-beräkningar på A11 Bionic. Det dedikerade ai-chippet kallas "neural engine", fritt översatt till neuralmotor.

Att alla - eller i alla fall vissa - beräkningar kan göras lokalt på chippet öppnar också för att ai-tjänsterna kan bli stabila. Det eftersom telefonen inte är lika beroende av en uppkoppling till molnet via mobilnätet eller wifi där anslutningsproblem kan sätta käppar i hjulet.
 

Läs mer:

Läs mer: Här kraschar Apples Face id-demo

Att bildtolkning och andra beräkningar kan göras i en separat del på chippet ska också minska den allt tyngre arbetsbördan som ai-baserade funktioner skapar för mobilernas central- och grafikprocessorer, cpu:n och gpu:n.

Kombinationen av neuralmotorn och en snabbare, mer effektiv gpu innebär att kretsen kan bli mer energisnål – enligt Apple ska Iphone X ha två timmar längre batteritid än Iphone 7.

Men Apple är inte ensamt om att satsa på skräddarsydda ai-hårdvara. Under IFA lanserade Huawei sitt nya chip Kirin 970, även det med neurala nätverk inbyggt i kretsarna.

Även Google har lanserat ett chip som är optimerat för bolagets eget maskininlärningsprogram Tensorflow. Och Microsoft ryktas arbeta febrilt med ett dedikerat ai-chip till nästa generations Hololens-glasögon.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL