Applegrundaren kluven till artificiell intelligens

2015-04-22 16:09  
Steve Wozniak Foto: Mats Lewan

Steve Wozniak, som grundade Apple tillsammans med Steve Jobs, är kluven till artificiell intelligens. Han är lyrisk över möjligheterna, men orolig för att maskinerna ska springa om oss.

Om ett par månader är det 40 år sedan Steve Wozniak satt framför sin hembyggda dator, kopplad till en tv, och skrev bokstäver på skärmen. Prototypen var grunden till den första Appledatorn som han byggde själv året därpå, och början till en era i datorindustrin.

-Ja, visst var jag en sorts artist, säger han.

På egen hand, förälskad i möjligheterna som elektroniken gav, hade han lärt sig alla hemligheter med transistorkretsar, och lyckades bygga konstruktioner med färre komponenter än vad andra kunde.

-Anledningen till att jag byggde med få komponenter var att jag var för lat för att koppla ihop dem, förklarar han skämtsamt, men tillägger:

-Enkelhet är den ultimata graden av något sofistikerat.

När han under tisdagen talade på eventet From buisness to button påminde han också om en annan enkel drivkraft – hans och Steve Jobs dåliga ekonomi.

-Vi hade inga pengar. Det är en sak som är värd att tänka på, för det gör att du måste åstadkomma saker med vad du har. Jag var tvungen att komma på hur jag skulle göra saker för att man skulle ha råd med dem.

-Motivation är ibland viktigare än kunskap, tillägger han.

Men trots att hans arbete lade grunden till en global succé, kanske utan motstycke, är han kluven till sin insats. På frågan om han är rädd för framtiden svarar han:

-Mer än så. Jag ångrar mitt bidrag till den.

Först tänker han på hur hans dröm var att ge människor kontroll över sina liv och mer tid.

-Men i dag behövs det två i familjen som jobbar för att har råd med ett hem. Det är fel väg, säger han.

Sedan tänker han på artificiell intelligens, AI.

-Datorer kommer allt närmare förmågan att tänka. Och tänk om datorer får känslor, om de kan lösa problem i världen, och blir tio eller hundra gånger smartare än människor. Det är skrämmande om det händer.

Redan nu börjar datorer kunna lära sig själva, och det avgörande steget blir om de kan programmera sig själva.

-Småbarn programmerar sig själva till att prata, Kan datorer lära sig prata på det sättet? Och lära sig att hålla ett glas utan att tappa det? De fungerar mer och mer som människor, till exempel med IBM:s [hjärninspirerade] chip Synapse. Och Google är på samma spår med Ray.

Han refererar till entreprenören, författaren och numera utvecklingschef på Google, Ray Kurzweil, som anser att AI i nivå med människans kommer inom 20 år.

-Ray säger 20 år. Jag skulle säga 20 till 200 år. Men jag vill inte att de ska lyckas, och lyckligtvis, om det blir som jag tror, blir det inte i min livstid.

Ett hinder kan vara Moores lag, som Steve Wozniak tror kan vara på väg att sluta gälla för att vi snart är nere på atomär nivå för att lagra en etta eller nolla.

Men i all denna oro är Steve Wozniak samtidigt optimistisk, nästan lyrisk, över möjligheterna med AI.

Ett område är utbildning, där han själv har erfarenhet av undervisning. Och han konstaterar att undervisningen blir effektivare ju mindre klasserna är. Bäst är en lärare per elev.

-Då kan du aldrig misslyckas med att förklara något.

Och han tänker sig att datorer skulle kunna spela en roll i undervisningen.

-Problemet är att de inte är tillräckligt interaktiva. Det bryr dig inte om vem du är. Men när de medvetna, kanske då. För då skulle elever kunna gå fram i den takt de själva vill. Inte som i dag, där skolan har en tendens att forma oss. Eleverna ska svara med samma svar som de andra, inte med det svar de själva tänkt ut.

Och han ger samtidigt en släng till skolpolitiken i Kalifornien, som enligt Wozniak har de sämsta skolorna av USA:s alla 50 stater. Anledningen, menar han, är en lag som begränsar förmögenhetsskatt, och Wozniak tror att den finns för att bara en tredjedel av alla familjer har barn, och att de inte få fler röster för att de har många barn.

Ytterligare ett område där Steve Wozniak ser stora möjligheter med AI är robotik och självkörande bilar – två områden som han gärna skulle jobba med själv, om det inte var så stort fokus på hans person.

-Robotik innehåller så många områden – mekanik, motorer, kraftöverföring, radiostyrning, mikroprocessorer, programvara, konstaterar han, och berättar att han regelbundet deltar som domare i en robottävling där kreativitet belönas mest.

Han skulle också vilja utveckla en självkörande bil – med böjbara skärmar längs väggarna så att den kunde växla utseende både på ut- och insida.

Och han slår fast att de självkörande bilarna kommer att ta över.

-Om tjugo år kommer människor inte att få köra bil. Redan om tio år kommer vi att ha många självkörande bilar, tillsammans med bilar körda av människor, och då kommer de självkörande att vara så mycket bättre, med färre olyckor och mer effektiv körning.

-Den största orsaken till dödsfall genom olyckor är bilen, påpekar han.

Hans tredje exempel på AI är hans favoritapp – Apples digitala assistent Siri. Han berättar ett par episoder då han sökt ett svar eller tänkt anteckna något i kalendern, och fått oväntad hjälp av Siri.

-Wow! Heureka!

-Men frågan är om det gör saker bättre eller sämre, säger han och återvänder till oron för AI.

På frågan om intelligenta maskiner kommer att skapa fler jobb än de som försvinner är han osäker.

-Det är ett outforskat område. Vi vet inte. Tänk om människors jobb kommer att bli att titta på film.

Men här och nu vill han mest uppmuntra kreativitet. Han råder företagsledare att lyssna på de unga och smarta, låta dem arbeta med "skunk work" kanske i en avskild del av företagets lokaler, för att kunna bryta med företagets kultur.

-Unga som bygger saker är avgörande. Och ändå, när de kommer på något nytt och bättre så kan företaget ha svårt att gå i den riktningen, säger han och refererar till sina egna erfarenheter på HP.

HP utvecklade räknedosor med ett slags omvänd logik för inmatningen, och när Texas Instruments kom med räknare där man kunde skriva in ekvationer som man skriver dem på papper, trodde HP:s tekniker inte ett ögonblick på att det var bra. Men Wozniak visade dem att det var överlägset.

Av samma anledning hyllar han Tim Cook som släppte fram den större modellen av Iphone 6. Alla konkurrenterna hade då mobiler med stora skärmar.

-Tim bröt den dogmatiska inställningen. Det var så fantastiskt.

Silicon Valleys framgångar förklarar han främst med att uppfinnarna av transistorn slog sig ned där, och att området därmed fick ett försprång med bolag som Fairchild, och med Moores lag.

-Det måste växa naturligt, med framgångsrika företag, med spin off av bättre idéer som blir andra företag och relaterade produkter. Till slut följer kapitalet med.

Apples innovationsstyrka förklarar han på ett liknande sätt.

-Är den verklig, eller bara en föreställning? Apple har kontroll, hittar de innovativa företagen, köper upp dem, och får ett rykte att vara innovativt.

-Och det som ändrat våra liv mest [med Iphone] är tredjepartsappar, tillägger han.

Då kommer han också in på Apple Watch, och konstaterar att den säljs i femton olika varianter. Som skiljer sig främst genom olika klockarmband.

-Apple är ett armbandsföretag nu. Det är inte det Apple vi skapade, inte det som förändrade världen. Men det är det Apple vi har nu.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt