App ska hjälpa vid hjärtstopp

2013-06-05 10:32  

När ett hjärta stannar måste räddningsinsatsen komma fort. Med en ny app från Hjärt-lungfonden ska det bli lättare att hjälpa i tid.

I appen Rädda hjärtat finns instruktioner steg för steg, med text, bild och ljud hur man ska agera om någon plötsligt drabbas av hjärtstopp eller andningsstopp.

Med hjälp av signaler anges i vilken takt inblåsningar och bröstkompressioner ska göras vid hjärtstopp för spädbarn, för barn och ungdomar och för vuxna.

I Sverige drabbas cirka 10 000 personer varje år av plötsligt hjärtstopp, i andra miljöer än på sjukhus. Men bara 500 överlever. Om en hjärtstartare, en defibrillator, sätts in inom tre minuter ökar chansen att överleva med 70 procent, enligt Hjärt-lungfonden som har utvecklat den nya appen till sammans med HLR-rådet och två försäkringsbolag.

I appen går det också att hitta var närmaste hjärtstartare finns.

I Sverige finns i dag drygt 7 000 hjärtstartare. Av dem är 4 000 validerade i år. Status för de övriga är inte uppdaterad. Samtliga finns med i appen och i Hjärtstartarregistret, men är markerade med olika färger: grön för validerad, grå för dem där uppgifterna är mer osäkra.

Varje dag registreras mellan tio och tjugo nya hjärtstartare i Sverige.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt