Ännu ett svenskt teknikbolag uppköpt

2011-12-08 09:16  

Uppköpen av svenska teknikbolag fortsätter. I förra veckan köptes Stockholmsföretaget Xelerated av amerikanska Marvell.

Xelerated startade år 2000 och utvecklar och säljer programmerbara nätverksprocessorer. I förra veckan köptes bolaget upp av amerikanska Marvell rapporterar Elektroniktidningen.

Inga villkor kring köpet har ännu offentliggjorts.

Xelerated är därmed ett i raden av svenska teknikbolag som köpts upp den senaste tiden.

I juni köpte röntgenjätten Philips mammografiföretaget Sectra Mamea för 500 miljoner kronor.

I juli betalade en hemlig köpare mer än en miljard för en majoritetsandel i 3d-kartbolaget C3 Technologies. Senare har Apple pekats ut som köparen.

I augusti la Google ett bud på Motorola som innebär att Linköpingsföretagen Kreatel och Dreampark tas över av sökjätten.

I förra veckan köptes Uppsalaföretaget Halo Genomics med 15 anställda av amerikanska bioteknikjätten Agilent.

Det finns fler exempel Tidigare i år köptes Linköpingsföretaget Mathcore upp av amerikanska Wolfram research och KTH-avknoppningen Transic köptes av halvledarföretaget Fairchild.

Nominerade till stora teknikpriset

För två år sedan var Xelerated nominerade till Stora teknikpriset.

Så här lät juryns motivering:

"De fyra grundarna av företaget har utvecklat en ban­brytande teknik för programmerbara nätverks­processorer. Kretsarna är en ­nyckelkomponent i switchar och routrar i stadsnät och bland kunderna finns i princip alla världens stora leverantörer av bredbandsnät. En ny generation processorer som dubblar bandbredden har lanserats i år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt