Android stör mer än Iphone

2011-11-22 23:00  

Androidmobiler orsakar mer kaos i mobilnäten än Iphone. Reklamfinansierade appar som Angry Birds spär på problemet.

Sega mobilnät gör kunder förbannade och operatörer oroliga för framtiden. Problemet är inte i första hand datamängden, utan den intensiva signaleringen orsakad av ständiga uppdateringar av en del populära appar som Twitter, Wordfeud och Angry Birds.

En undersökning från Nokia Siemens Networks Smart Labs visar att Androidmobiler bidrar mer till problemen än vad Iphone gör.

– Androidmobilerna skapar i snitt mer än dubbelt så många signaler som en Iphone, säger Timo Halonen, chef för NSN Smart Labs.

Förklaringen är att Apple i slutet av förra året införde en funktion i operativsystemet som halverade signaleringen. Den versionen finns nu i 70–80 procent av alla Iphone på marknaden.

Android har också gjort liknande förändringar i programvaran, men den versionen har inte nått ut till mer än 5 procent av de Androidmobiler som används i dag.

– Apple har bara en tillverkare att ta hänsyn till och kan därför snabbt uppgradera sina mobiler via Itunes. Android, däremot, används av flera olika tillverkare, som dessutom har modeller med olika versioner av operativsystemet. Så det tar längre tid, säger Timo Halonen.

Androidmobilerna orsakar också mer kaos i mobilnäten, eftersom appar som laddas ner från Android Market i högre utsträckning är reklamfinansierade.

Timo Halonen exemplifierar med spelappen Angry Birds.

På en Iphone orsakade en timmes spelande utan reklam 743 signaler, enligt NSNs undersökning.

Samsungs mobil Galaxy, med operativsystemet Android, och en reklamfinansierad version av Angry Birds, skapade på samma tid över 2 400 signaler.

Mer om: Appar Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt