Amerikaner tar över glesbygds-3g

2009-03-10 08:33  

Svenska glesbygds-3g, eller Ice.net, tas nu över av den amerikanska industrikocernen Access Industries som även köpt Ice.net i Norge. Därmed kan nätet leva vidare efter Ice.nets konkurs för några veckor sedan.

Ice.net kommer att finnas kvar och tjänsterna erbjuds på samma sätt som tidigare, skriver Access Industries i ett pressmeddelande.

Ny chef för ice.net blir Robert Eckert som slår fast att satsningen är långsiktig.

Access Industries har även köpt Ice.net i Norge och säger sig nu överväga att förvärva verksamheten även i Danmark.

Ice.net drevs av företaget Nordisk Mobiltelefon som fick sin svenska licens för ett 3g-nät på gamla nmt450:s frekvenservid en auktion för fyra år sedan.

Den låga frekvensen ger extremt god räckvidd med få basstationer och nätet täcker omkring 90 procent av Sveriges yta. Tekniken som används är "amerikansk turbo-3g", cdma2000 ev-do.

Nordisk Mobiltelefon har trots relativt låga kostnader haft problem med lönsamheten, bland annat beroende på priskriget på mobilt bredband.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt