Amazon ger bort spelmotor

2016-02-09 15:45  
Foto: Alamy

Amerikanska e-handelsjätten Amazon vill ta sig djupare in i spelbranschen. Nu ger företaget bort sin nya spelmotor för att locka utvecklare.

Med en gratis motor för att utveckla avancerade spel hoppas Amazon ta plats som en viktig partner för utvecklare av allt från indie-spel till riktigt stora titlar. Lumberyard som motorn kallas bygger på den välkända spelmotorn Cryengine som vars teknik Amazon licensierat.

Med spelmotorn knyter Amazon an till sitt köp av Twitch 2014. Då gav företaget 970 miljoner dollar för tjänsten som är populär bland spelare som gillar att titta på andra som spelar spel. Med Lumberyard ska utvecklare enkelt kunna lägga in funktioner i sina spel som fungerar ihop med chattfunktionen i Twitch. En idé är att den som tittar på en spelomgång också ska kunna vara med och påverka spelet på olika sätt.

Viktigare är kanske att Lumberyard tillsammans med tjänsten Gamelift, som också lanseras av Amazon, ska göra det enklare för spelutvecklare att använda Amazons molntjänster i sina spel. Att löpande kostnader för att använda molntjänsten är tänkt att betala för Lumberyard framgår tydligt i Amazons licensvillkor. De säger att det är ok att köra spelen på sina egna servrar eller på Amazons, men inte på någon konkurrerande molntjänst.

Jonas Ryberg

Mer om: Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt