Aardvark söker bland dina vänners vänner

2009-05-18 10:33  

Svaret på många frågor går att hitta med Google. Men det finns dem som bara en människa kan svara på. Utmaningen är att hitta vem. Det är vad nya tjänsten Aardvark hjälper till med.

I jakten på ren fakta finns det gott om bra källor på nätet. Men är det frågor som handlar om åsikter och smak går det inte riktigt lika lätt. Inte heller är det alltid så enkelt att formulera en fundering på ett sätt så att Google begriper vad det egentligen är man är ute efter.

Kort sagt, det finns tillfällen när en människa är bäst lämpad att leverera svaret. Amerikanska Aardvark använder chatt, e-post och språkanalys för att koppla ihop frågeställare med de personer som troligen sitter inne på svaret.

– Vi använder flera olika tekniker för att ta reda på vad frågan handlar om, och skickar den sen vidare till de personer i ditt utökade nätverk som vi tror kan svara, förklarar Rob Spiro, en av Aardvarks fyra grundare.

Som användare får man skriva in vilka områden man är kunnig inom. Aardvark hämtar också in information från Facebook och Myspace om man ger klartecken till det. Företaget har också funderingar på att använda data från bland annat Twitter. Allt detta används för att lista ut vem som är lämplig att skicka frågan till.

Och här är det “utökade nätverk” som Rob Spiro nämner en viktig faktor. För att Aardvarks användare inte ska känna sig bombarderade av frågor bygger tjänsten på de sociala relationer som användarna har till varandra. Frågorna skickas inte vidare hur som helst, utan landar hos någon av dina vänners vänner. Som användare kan man också ställa in hur många frågor man vill svara på per dag, och vid vilka tider på dygnet.

– Två svar på varje fråga är målet. I snitt skickar vi varje fråga till fem personer. Alla kan inte svaret, och alla är inte vid sin dator just då, säger Rob Spiro.

Nackdelen, för svenska användare, är att tjänsten just nu bara är på engelska. Fler språk är på väg och svenska är ett av dem.

Den stora fördelen är att Aardvark fungerar. Av de testfrågor Ny Teknik skickat ut är det bara den om ett billigt hotell i Stockholm Aardvark gått bet på.

När samma fråga ställdes om Köpenhamn kom två svar tillbaka inom loppet av några minuter.

Ny Tekniks test

Några av frågorna som Ny Teknik ställde och Aardvarks användare hade svaret på:

F: Jag letar efter en bra indisk restaurang nära Victoria Station i London. Vilken ska jag testa? S: Testa Chutney Mary, i Chelsea, inte långt därifrån.

F: Vilka lag är nykomlingarna i engelska Premier League den här säsongen? S: West Bromwich, Hull och Stoke.

F: Jag ska köpa ett brädspel i present till en person som tycker om Settlers. Förslag? S: Carcassonne eller Lost Cities borde passa.

F: Vad finns det för skäl att antingen välja Gatwick eller Heathrow om man ska flyga till England, bortsett från de geografiska? S: Fler anslutningar till och från Heathrow. Billigare flyg till Gatwick.

F: Jag har läst Clay Shirkys bok Here comes everybody. Förslag på liknande böker? S: Läs Emergence av Steven Johnson.

F: Vad är ett bra och billigt hotell i Köpenhamn? S: Cab inn.

Så fungerar Aardvark
1. Du skaffar ett konto hos Aardvark. Kräver än så länge en inbjudan.

2. Lägg till Aardvark som kontakt i ditt chattprogram. Aardvark är alltså inte en webbplats i första hand, utan en tjänst som man kommer åt via chatt.

3. Börja ställa dina frågor. Kan också göras via e-post.

Aardvark

Baserat i San Francisco.

16 personer anställda.

Grundades i slutet på 2007.

August Capital och Baseline Ventures är de stora riskkapitalbolagen som investerat. Individuella investeringar kommer från bland andra Marc Andreesen, tidigare Netscape, och Shawn Fanning, tidigare Napster.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt