6g redan 2028 om Samsung får bestämma

2020-07-15 09:38  

Det går allt snabbare att ta fram nya mobilstandarder. Just nu byggs det nya 5g-nät runt om i världen, men redan 2028 kan de första kommersiella 6g-näten vara i drift. Det tror mobiljätten Samsung.

I år startar världens största mobiltillverkare, Samsung, på allvar forskningen och utvecklingen av sjätte generationens mobilnät. Den sydkoreanska jätten skriver i ett så kallat whitepaper att det förväntar sig att de första kommersiella 6g-näten är i drift 2028, med en bred närvaro 2030. Det rapporterar tekniksajten ZDNet.

Än så länge finns det ingen standard klar för 6g. Samsung skriver att den internationella telekomorganisationen ITU förväntas starta arbetet med att definiera vad 6g ska vara under nästa år.

Läs mer: 5g snart här – nu drar Huawei igång 6g-forskning

Samsung skriver att hastigheten i 6g-näten kan nå 1 000 gigabit per sekund, och fördröjningen kan gå ned emot 100 mikrosekunder. Det är 50 gånger så snabbt och med en tiondel av fördröjningen som går att nå med 5g.

Ny Teknik har sedan tidigare berättat om den nystartade utbyggnaden av 5g-näten på den svenska marknaden. Än så länge finns tekniken endast på ett fåtal platsen. Under kommande år förväntas en bredare utrullning och allt fler mobiltelefoner med 5g-stöd.

Per Malm Danielson

Mer om: 6g Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt