6,5 års fängelse för rekordstor dataintrångshärva

2018-04-20 13:49  
Foto: Johan Nilsson / TT

Flera banker, Kriminalvården och Sverigedemokraterna var några som drabbades i en omfattande intrångshärva – nu döms en 38-årig man från Malmö till sex och ett halvt års fängelse för bedrägeri och dataintrång.

(Artikeln har uppdaterats)

På ytan levde han ett stillsamt liv och var knappast något it-snille. Men med hjälp av lättanvända och avancerade verktyg lyckades 38-åringen nästla sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut – och dessutom till exempel Kriminalvården och Sverigedemokraterna.

När bilagorna i de skickade bluffmejlen öppnades spreds en skadlig kod som hjälpte bedragaren att lura till sig miljonbelopp.

Genom bedrägerierna som huvudmannen fullföljt och döms för har han kommit över mer än 27 miljoner kronor. Om han lyckats med de bedrägeriförsök han döms för hade han kommit över ytterligare mer än 15 miljoner kronor.

”Synnerligen långt straff”

Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse för huvudmannen, men nu blev det sex och ett halvt år. Fredrik Forssman, rådman i Malmö tingsrätt, betraktar detta som ett ”synnerligen långt straff för den här typen av brottslighet”.

– Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många som har dömts för den typen av brott och har fått så här långa straff, säger han till TT.

Läs mer: Omfattande intrångshärva har nått rättssalen

Att straffet är långt håller 38-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius med om. Enligt 38-åringen, som erkänt flertalet av bedrägerierna men förnekar dataintrång, är det andra aktörer som stått för dataintrången.

– Intrången har gjorts från bärbara datorer. Det måste finnas fler aktörer, men min klient har med rädsla för repressalier inte våga berätta om det, säger Hybelius till TT.

Omfattande rättegång

Rättegången, som varit en av Malmö tingsrätts mest omfattande någonsin, har varit indelad i tre delar. Utöver grova bedrägerier som skett genom grova dataintrång handlar det om bedrägerier mot företag som lurats att skicka varor utan betalning – samt grova bedrägerier avseende köp av bland annat grävmaskiner till mycket stora värden.

Under den fem månader långa rättegången har 64 olika stämningsansökningar prövats. Sammanlagt har 18 personer har varit åtalade i olika delar. Huvudmannens medgärningsmän i den del som gäller bedrägerier i samband med dataintrång döms till tre respektive två års fängelse.

Huvudmannens bror och en annan man döms för grova bedrägerier till två år och nio månader respektive tre år och sex månaders fängelse.

Många döms

Ytterligare åtta personer döms för delaktighet, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande. De har till exempel tagit emot mobiltelefoner och datorer som huvudmannen lyckats lura till sig och sålt vidare.

Åtalet omfattade 60 punkter och utredningsarbetet har varit stort. Telefonavlyssningar och spaning kombinerad med information från beslagtagna datorer fanns bland åklagarsidans bevisning. Ett 50-tal poliser i hela landet har arbetat i det första nationellt prioriterade ärendet.

Tingsrätten har varit enig om domen, som omfattar mer än 700 sidor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt