13 smarta mobiler mot nya Iphone

2011-10-20 09:18  
Sammanlagt 14 smarta mobiler lanserades varav 13 är baserade på operativsystemet Android. Foto: DoCoMo

Japans största mobiloperatör DoCoMo lanserar 13 nya Androidbaserade mobiler för att möta konkurrensen från nya Iphone.

I fredags var det premiär för Iphone 4S i Japan. Förutom operatören Softbank, som sålt Iphone tidigare, säljs Apples mobil nu också genom operatören KDDI som använder en annan 3G-teknik. Iphone 4S kan användas i både wcdma och cdma2000-nät.

DoCoMo som är den avgjort största mobiloperatören i Japan har inget avtal med Apple om att erbjuda sina kunder Iphone. I stället lanserar DoCoMo 13 stycken smarta mobiler som använder operativsystemet Android, samt en Windowsbaserad mobil. Nio av dessa har specialanpassade funktioner som elektroniska betalmöjligheter och tv-mottagning.

När mobilerna lanserades i veckan påpekade DoCoMo-chefen Ryuji Yamada att de nya mobilerna i högsta grad är konkurrenskraftiga mot Iphone 4S.

Samtidigt erbjuder operatören en ny mobiltjänst kallad Xi baserad på LTE-teknik med dataöverföringskapaciteten 75 Mbits. Fyra av de lanserade mobilerna kan användas med denna teknik.

Enligt tidningen Asahi Shimbun sade Yamada vid lanseringen att Android kommer att vara basen för DoCoMos smarta mobiler, men han öppnade även för att DoCoMo i framtiden kan börja sälja Iphone.

DoCoMo har 48 procent av mobilanvändarna i Japan, KDDI 27,3 och Softbank 21,8. Men tidningen noterar att antalet kunder som bytte operatör utan att behöva byta mobilnummer (en relativt ny företeelse i Japan) ökade 2,5 gånger från det att Iphone 4S började säljas jämfört med föregående månad.

Håkan Abrahamson

Mer om: Iphone DoCoMo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt