11 gratisprogram till Mac du bara måste ha

2012-07-20 09:42  

Här är elva gratis Mac-program som gör din dator bättre, snabbare och smartare.

Det viktigaste tipset till den som redan har en Mac men inte uppdaterat programkatalogen på ett tag handlar om virusskydd. Antalet kända virus och trojaner till Mac är obetydligt i relation till Windows. Dock så finns virus till Mac och det finns ingen anledning för den som är uppkopplad att inte skydda sig.

Även om Apple har som försäljningsstrategi att burken bara ska fungera direkt från affären finns självklart en mängd hjälpmedel som gör din dator bättre för dina ändamål.

Prylexperten Jason Gilbert, på Huffington Post listar därför på ett utmärkt vis tio program som du omedelbart måste ladda ned till din Mac.

Här är gratislistan:

 1. VLC är den enda mediespelaren du behöver. Den spelar alla nödvändiga format och startar snabbt. Jämfört med Itunes eller Quicktime är VLC ett lätt program som bör vara grundinställningen för att visa videoklipp på din Mac-burk.
 2. Adium är chatt-program som på ett effektivt sätt samlar alla dina chattar på ett ställe. Så i stället för att ha massa flikar uppe för chatten i Facebook, Gmail, Skype, MSN och så vidare har du allt på samma plats. Praktiskt.
 3. Google Chrome är snabbt, har ett gemensamt sökfält för URL:er och sökord och en mängd olika plugins. Bland annat kan du få alla sidor i ditt favorittypsnitt eller göra så att alla sidor som till exempel nämner Linda Rosing blockas. Håll ögonen öppna. För snart kommer ett uppdaterat Safari till nya operativsystemet IOS 6.
 4. Avast är ett gratis virusprogram för Mac. Tiden då Mac-datorer inte drabbades av virus är förbi och Apple slår sig inte längre för bröstet genom att erbjuda ett ”virusfritt alternativ”.
 5. Onyx är som CCleaner för PC. Programmet skannar din dator och visar onödiga filer, sådant som tillfälligt laddats ned samt sådana filer som saknar ändamål. Genom att rensa blir datorn snabbare.
 6. Open Office erbjuder det mesta du kan göra på den köpta version av Microsoft Office som inkluderar bland annat Word och Powerpoint, fast gratis online.
 7. Prey är programmet som används om din dator blir stulen. Programmet tillåter dig att spåra datorn på en karta eller sätta på webbkameran så du kan se vem tjuven är.
 8. The Unarchiver klarar av i princip alla format när det kommer till zippa upp komprimerade filer. Det är betydligt mycket mer sofistikerat än Apples standardprogram för zip-filer.
 9. Dropbox eller Google Drive. Att göra backups i det papperslösa samhället bör vara självklart för den moderna människan. Se till att inte bli av med alla barnbilder eller viktiga dokument bara för att de endast finns på ett ställe. Spara allt viktigt på minst två platser. Det finns mängder av erbjudanden för denna molntjänst och de flesta fungerar likvärdigt. Det viktiga är att faktiskt säkerhetskopiera sådant som ska bevaras. En kaffekopp på fel ställe kan lätt radera ett helt arkiv av goda minnen och bedrifter.
 10. Quicksilver är ett program för att få upp produktiviteten på din burk. Programmet tillåter dig att söka efter innehåll på din lokala hårddisk, öppna program och andra dokument och mycket mer, från ett ställe. Programmet har en uppsjö av plugins så att det även går att kontrollera till exempel Itunes från samma ställe som du öppnar mejlen på. Ett alternativ till Quicksilver är Alfred.
 11. AppFresh håller koll på alla dina program och säger till när det finns nya versioner att uppdatera till. Tryck på en knapp i AppFresh och så får du senaste versionen. AppFresh till skillnad från App Store rekommenderar uppdateringar oavsett varifrån du laddat ned programmet.
   

Finns det några program som du tycker man bara måste ha till sin Mac? Berätta gärna i kommentarfältet nedan.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt