Bygg

Trafikverket stäms på 836 miljoner

Över 22 miljoner ton berg ska sprängas bort för att bygga Förbifart Stockholm. Här, under Sätra, lastas bermassor av i ett mellanlager. Foto: Mikael Ullén

Ett italienskt bolag har stämt Trafikverket på 80 miljoner euro, motsvarande 836 miljoner kronor, i en domstol i Italien, rapporterar Dagens Nyheter.

Publicerad

Bolaget, Vianini Lavori, var upphandlat av Trafikverket för att sköta tunnelbygget på Lovön i Ekerö kommun, en del av projektet Förbifart Stockholm.

Efter upprepade problem, främst relaterade till brister i arbetsmiljön, bröt dock Trafikverket kontraktet i mitten av mars.

På tisdagen mottog Trafikverket en stämningsansökan på 80 miljoner euro från Vianini Lavori.

– Hur vi kommer bemöta kravet är svårt att ha någon exakt uppfattning om i nuläget, men vi kommer sannolikt att bestrida det, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

Enligt Lindmark har Vianini Lavori motiverat stämningen med att de anser att Trafikverkets agerande skadat bolagets anseende.

Tunnelbygget på Lovön, som inleddes 2016, utsågs i vintras till ”årets sämsta bygge” av branschtidningen Byggnadsarbetaren.