Svenskt fältkök testas på Haiti

2010-02-16 09:36  
Det nya svenska fältköket på Haiti har kapacitet på cirka 200 gäster mot tidigare ett 30-tal. Maten lagas av Tonni från Danmark (längst till vänster), Jolene från Haiti, Knut från Norge, Gina från Haiti och Per-Niklas Ulin.

Ett bra fältkök är viktigt om hjälparbetet ska fungera vid en katastrof. På Haiti testas just nu ett nytt svenskt kök, utvecklat av kocken Per-Niklas Ulin.

Tidigare arbetade Per-Niklas Ulin som kock på dåvarande Räddningsverket och hann med att tjänstgöra i Indien, Afghanistan, Sumatra och Pakistan.

Utrustningen som han skeppades i väg med bestod ofta av gamla spisar från svenska armén, kombinerat med kastruller och andra kokkärl anpassade för ett svenskt radhus.

- Det mesta var antingen överdimensionerat eller underdimensionerat, berättar Per-Niklas Ulin.

Efter varje utlandstjänstgöring påpekade han att det behövdes ny köksutrustning. Men ingenting hände.

För fem år sedan skars verksamheten vid Räddningsverket (som 2009 ersattes av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ner och Per-Niklas Ulin blev arbetslös.

Knappt hade han fått ny anställning som fälttekniker på Sweco i Sundsvall innan hans gamla arbetsgivare ringde och bad honom sätta ihop ett kök för hjälparbetarnas basläger.

Det används nu för första gången i ett ”skarpt” läge.

Utrustningen består bland annat av spis, stekbord, konvektionsugnar, köksfläkt, arbetsbänkar, fem kylskåp, tre frysar, en diskmaskin och diverse köksutrustning och redskap.

Köket och det läger där det är placerat försörjs med vatten från två separata vattenreningssystem, och el från 4 dieseldrivna elverk på 100 kW.

Per-Niklas Ulin och 4 kollegor arbetar 16-timmarspass med att laga frukost, lunch och middag till supportpersonalen och FN-personal, totalt 240 personer. Under tiden lär de upp lokal personal, som på sikt ska ta över driften.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt