Satsning på digitalisering av byggbranschen

2015-04-22 09:24  
Satsningen på Smart Built Environment presenterades i tisdags under en pressträff på Formas. Från vänster Olle Samuelson från IQ Samhällsbyggnad, Anna Sander, vd på IQ Samhällsbyggnad, Mehmet Kaplan, bostadsminister, och Ingrid Petersson, generaldirektör på Formas. Foto: IQ Samhällsbyggnad

Stat och näringsliv ska tillsammans satsa upp till 200 miljoner kronor på att digitalisera samhällsbyggandet.

Pengarna ska användas under en treårsperiod och utgör en av de största satsningarna någonsin inom samhällsbyggnad.

Satsningen görs genom programmet Smart Built Environment, som blir ett nytt strategiskt innovationsområde för Sverige, enligt beslut av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

- Samhällsbyggnadssektorn är fragmenterad med många aktörer och processer. Det program som vi har beslutat att stödja tar ett samlat grepp över de möjligheter som digitaliseringen innebär, säger Ingrid Petersson, generaldirektör på forskningsrådet Formas, i ett pressmeddelande.

Tanken är att programmet ska leda till nya tjänster och produkter. Målet är att minska sektorns miljöpåverkan, förkorta planerings- och byggtid, minska de totala byggkostnaderna och möjliggöra en ny affärslogik.

- Det unika med detta program är just integrationen mellan BIM, GIS och industriella processer, som ökar potentialen att ta tillvara digitaliseringens alla möjligheter, säger Olle Samuelson från IQ Samhällsbyggnad, som har samordnat ansökan, i ett pressmeddelande.

BIM står för byggnadsinformationsmodeller och innebär att en ny byggnad kan designas i tredimensionella datormodeller i stället för på tvådimensionella pappersritningar. GIS står för geografiskt informationssystem och innebär ett datoriserat system för att samla in, lagra och analysera geografisk information.

Dessa är med:

Följande företag och organisationer kommer att delta och samfinansiera satsningen:

Akademiska hus, BIM Alliance, BSK Arkitekter, Cementa, Lantmäteriet, Linbäcks Bygg, Lunds universitet, NCC, Peab, Projektengagemang, Chalmers, KTH, Lunds tekniska högskola, Luleå tekniska universitet, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, Skanska, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Specialfastigheter, Svensk Byggtjänst, Trafikverket, Tyréns, Göteborgs stad, Malmö stad, Stockholms stad, Veidekke, White Arkitekter, Vianova och WSP.

Dessutom kommer ytterligare företag och organisationer att stödja programmet och bidra på olika sätt.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer