Risk för två härdsmältor

2011-03-13 11:19  

Halterna av radioaktiv strålning växer nu kring det japanska kärnkraftverket Daiichi . Myndigheterna befarar två fall av härdsmältor men ingenjörerna har svårt att komma nära och undersöka reaktorerna. Även kärnkraftverket Daini har kyl- och tryckproblem i flera reaktorer.

Energibolaget Tepco, som äger kärnkraftverket Daiichi i det jordbävnings- och tsunamidrabbade nordöstra Japan, uppger i dag söndag att halterna av radioaktiv strålning kring verket nu överskrider gränsvärdena.  Nivåerna på värdena har dock ännu inte publicerats av Nisa, den japanska strålsäkerhetsmyndigheten.

Samtidigt uppger man från japanska regeringshåll att två av kokvattenreaktorerna i Daiichi, reaktorna 1 och 3, kan ha råkat ut för härdsmältor.

Det vill säga bränslestavarna i reaktorerna kan ha frilagts från kylvatten under en viss tid och därmed börjat att smälta, något som kan få katastrofala konsekvenser om de radioaktiva utsläppen blir stora.

Kärnkraftsteknikerna vid Daiichi i Japan jobbar dock intensivt med att kyla ned reaktorerna och med att försöka minska trycket i inneslutningarna som omger reaktorerna.

— Vi tror att det finns en möjlighet att härdsmältor ägt rum inuti reaktorerna. Vi kan inte se. Men vi förutsätter att härdsmältor ägt rum, säger Yukio Edano regeringens talesman till CNN.

Även Nisa har mätt halter av de radioaktiva isotoperna cesium och jod i luften kring Daiichi att man befarar att en eller flera härdsmältor ägt rum.

Samtidigt har ingenjörerna svårt att se vad som hänt eftersom man inte kan komma tillräckligt nära  reaktorkärnorna och innanför inneslutningarna som omger själva reaktortankarna på grund av strålningsriskerna.

Uppåt 300 000 människor längs kärnkraftverken Daiichi —och även kring Tepcos kärnkraftverk Daini i Fukoshima — har eller håller på att evakueras på grund av de växande strålningshoten.

Enligt Lars Gunsell på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM,  fungerar varken de ordinarie kylsystem som ska ta bort värmen från inneslutningarna varken i Daiichi eller i Daini eller de dieselgeneratorer som utgör reservsystemen.

Han uppger att man på SSM bedömer att åtminstone reaktor 1 i Daiichi har härdskador, och kanske även reaktor 3.

— Det finns också en risk att både 1:an och 3:an går mot härdsmältor om man inte snart får igång kylsystemen, bedömer Lars Gunsell.

Enligt uppgift ska amerikanska kärnkraftsexperter vara på väg till Japan för att undsätta de japanska teknikerna.

Kärnkraftverken i Daiichi bygger på konstruktioner från den amerikanska tillverkaren General Electric.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer