Rekordtornet hårdtestar framtidens hissar

2017-11-06 15:30  

Världens skyskrapor växer på höjden – då måste testtornen för nya hissar också bli högre.

I de högsta skyskrapor som byggs i världen kan hissystemen behöva vara upp till 600 meter höga. För att testa dem måste också hisstillverkarna gå på höjden.

Thyssenkrupp håller på att färdigställa sitt nya testtorn i Rottweil i södra Tyskland. Tornet är 246 meter och det högsta testtornet i världen. Nyligen invigdes en utsiktsvåning, 232 meter upp, som är öppen för allmänheten och blir den högsta i Tyskland.

Förutom sin höjd har testtornet också fått en iögonfallande arkitektur. Fasaden är inklädd i 17 000 kvadratmeter skruvformad glasfiber. Fasadens form ska minska påfrestningen och påverkan från vinden, enligt Thyssenkrupp.

Här är en film från tidigare i år där man kan följa byggarbetet på hög höjd.

Tornet i Rottweil har tolv hisschakt. Här ska morgondagens hissteknik testas. Bland annat företagets system Multi, en magnethiss som kan gå både horisontellt och vertikalt.

Läs mer:

Läs mer: Hissarna svävar på magnetfält

I tornet ska också hissar testas som ska kunna gå i 18 meter per sekund, vilket motsvarar nära 65 kilometer i timmen. Det är i närheten av världsrekordet för en hiss, som är på 20,5 meter per sekund. Den hissen finns i Shanghai Tower, installerad av tillverkaren Mitsubishi Electric.

Thyssenkrupps hissfabrik ligger i Neuhausen auf den Fildern, 75 kilometer från tornet i Rottweil. Men tornet kunde inte byggas vid fabriken på grund av närheten till Stuttgarts flygplats.

Finska hisstillverkaren Kone har en testanläggning i Finland som är 350 meter hög, men den ligger under jord, i ett före detta gruvschakt. En sak som undersöks där är vad som händer om en hisskorg av någon anledning lossnar. I fritt fall kommer hissen upp i en hastighet på 26 meter per sekund.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer